Пт, 2024-03-29, 11:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Весь Архів новин

18:09
Огляд публікацій в іноземній пресі щодо судового процесу над екс-прем'єром України Тимошенко
Інші останні Іноземна преса про Україну

"Росія вторить критиці дій України, що відправила до в'язниці колишнього прем'єр-міністра"

"Айриш таймс" (Ірландія), Шимус Мартін, 09.08.2011:

"Офіційна заява МЗС Російської Федерації на превелике здивування прозвучала відлунням критичних виступів західних урядів у зв'язку з ув'язненням колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Тимошенко відправили до київської в'язниці в п'ятницю, оскільки їй було відмовлено в звільненні під заставу. Її судять за обвинуваченнями в корупції, що випливають з угоди щодо газу з Росією, підписаної в 2009 році.

У заяві, що з'явилася на веб-сайті МЗС, зазначено, що цю угоду було укладено не просто відповідно до законодавства Росії та України, а й відповідно до міжнародного права. У ній також додано, що угоду потім схвалили тодішні президенти Росії та України.

Досі здоровий глузд підказував, що людина Москви в столиці України - це її нинішній президент Віктор Янукович, а Тимошенко тут відводилася роль найбільшого ворога Росії в Україні.

Нещодавно Янукович, проте, висловився за проведення нових переговорів щодо газової угоди, і це, як вважають, стало головною причиною не лише арешту Тимошенко, а й зміни позиції Росії, що переключилася на підтримку його (Януковича - прим. ред.) головного політичного суперника.

МЗС РФ на своєму веб-сайті закликало також до проведення чесного суду, в якому дотримувалися б основні гуманітарні норми, що прозвучало непрямою критикою відмови судді Родіона Кірєєва з Печерського суду Києва погодитися на звільнення під заставу, клопотання про що було подане йому від імені Тимошенко.

Президент Росії Дмитро Медведєв публічно не коментував цієї проблеми, але московська бізнес-газета "Коммерсантъ", пославшись на джерело в Кремлі, повідомила, що арешт та ув’язнення Тимошенко можуть мати серйозні наслідки для Януковича.

Угода, підписана Тимошенко в 2009 році, поклала край гострому конфлікту навколо постачань до України газу з Росії, і за цією угодою Україна погодилася платити майже вдвічі більше порівняно з попередньою ціною російського газу, яку вона платила.

Новий етап розвитку напружених відносин між двома країнами настав, коли українські і російські дипломати пов'язали цю домовленість з угодами щодо перебування російського Чорноморського флоту в українському порту Севастополь у Криму.

Росія базувала свої кораблі в Севастополі з часів царизму, але екстравагантний жест радянського лідера Микити Хрущова, зроблений у 1954 році, - він тоді передав контроль над Кримом від Росії Україні, - мав непередбачувані наслідки, коли Радянський Союз було розпущено 8 грудня 1991 року.

Свого часу "хрущовський подарунок", як його тоді називали, не мав особливого значення, оскільки і Росією, і Україною керувала безпосередньо комуністична партія з Москви. Проте після розпаду радянський Чорноморський флот було поділено між Україною та Росією, і росіянам довелося укладати угоду про виплату ренти за базування їхніх кораблів у порту, який став зарубіжним.

Українські націоналісти, що діють на заході країни, категорично заперечують проти присутності російських військових кораблів на українській території за будь-яких обставин, але в статті, опублікованій учора в офіційній "Российской газете", зазначено, що нових домовленостей про деталі присутності російського військового флоту було досягнуто".

"Український суддя відмовляється звільнити екс-прем'єра"

"Уолл-стрит джорнел" (США), Джеймс Марсон, 09.08.2011:


"Суддя відмовився в понеділок звільнити колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко з-під варти під час тривалого процесу над нею про зловживання повноваженнями. Він проігнорував при цьому три клопотання її захисника, протести західних урядів та мітинг за участю понад 1 тис. її прибічників, що відбувається перед будівлею суду.

Союзники Тимошенко явно сподівалися на те, що обурення з приводу її арешту, який відбувся у п'ятницю, за те, що вона виявила неповагу до суду, вдихне нове життя в її прозахідний опозиційний рух.

Опозиція закликала провести новий і численний протест 24 серпня, в День Незалежності, що є державним святом.

У п'ятницю суддя Родіон Кірєєв, у відповідь на вимогу прокуратури наказав відправити підсудну під арешт за її постійні гучні вигуки з метою зірвати хід процесу, який розпочався у червні. У понеділок вона кричала "Слава Україні!" та відмовлялася вставати, коли суддя входив до зали суду.

Адміністрація президента США Барака Обами у заяві, зробленій через американське посольство (у Києві - прим. ред.), закликала до "перегляду рішення про її затримання, виходячи з бажаності її негайного звільнення". Європейський Союз, з яким український уряд прагне розвивати дедалі тісніші відносини через угоду про вільну торгівлю, заявив, що "надзвичайно заклопотаний" її арештом.

Тимошенко судять за обвинуваченням у перевищенні її повноважень прем'єр-міністра, коли вона наказала державній енергетичній фірмі купувати природний газ у Росії за роздутими цінами. Вона заперечує це обвинувачення і називає суд спробою усунути її з політики. Суддю Кірєєва вона називає "маріонеткою" адміністрації Януковича. Сам Янукович заперечує, що якимось чином втручається в хід процесу.

Якщо її визнають винною, Ю.Тимошенко може загрожувати до десяти років тюремного ув’язнення, і їй буде заборонено висувати свою кандидатуру і на парламентських виборах наступного року, і на президентських, які відбудуться в 2015 році.

Прокурори, призначені Януковичем, який переміг Тимошенко на президентських виборах на початку минулого року, розпочали розслідування стосовно десятка колишніх членів і працівників уряду Тимошенко. Стосовно неї триває розслідування у ще трьох кримінальних справах.

Її обвинувачують у зловживанні владою у двох, не пов'язаних одна з однією справах, які ще не передано до суду. За однією, вона нібито винна в нецільовому використанні державних коштів, а ще одну справу розслідують щодо угоди про постачання газу в середині 1990-х років, коли вона очолювала трейдерську компанію. Вона заперечує будь-які протиправні діяння в усіх цих справах".

"Суддя тримає лідера української опозиції у в'язниці, що викликає протести та петиції"

"Нью-Йорк таймс" (США), Ендрю Крамер, 08.08.2011:

"…Ці сцени (мітингу на підтримку Тимошенко - прим. ред.) - вир людей і політичних плакатів, загнаних у невеликий простір загород, влаштованих поліцейським спецназом, - нагадують про вуличні протести, які у 2004 році зробили Тимошенко знаменитістю, але, звичайно, нині виступи мають набагато менший розмах.

Хоча більшість присутніх - члени її політичної партії, але є й інші, які прийшли, щоб виступити проти того, що вони називають викликом молодої української демократії. Менш численний мітинг на підтримку президента Віктора Януковича також зібрався на тій самій вулиці в понеділок, на невеликій відстані від першого.

Тимошенко, у минулому прем'єр-міністр і лідер "помаранчевої революції" в Україні, заарештували в п'ятницю в залі засідання київського суду, де слухається її справа за обвинуваченням у перевищенні повноважень прем'єр-міністра. Її прибічники відкидають ці обвинувачення як політично мотивовані. Суддя постановив заарештувати її за неповагу до суду після того, як вона відмовилася вставати при появі судді в залі, за заяви про те, що процес політичний, а також за те, що вона передражнювала свідків.

Тимошенко явно не охолола після уїк-енду у в'язниці, знову відмовившись у понеділок встати, коли зверталася до судді Родіона Кірєєва.

Її адвокати подавали клопотання про звільнення з низки підстав, зокрема у зв'язку з петицією на її підтримку, поданою приблизно 200 відомими українцями, що готові поручитися за неї та обіцяють, що вона не втече з України під час процесу. Першим у цьому списку стоїть лідер Української православної церкви (невизнаної - прим. ред.) патріарх Філарет.

Ще один член зазвичай розрізненої опозиції в країні також висловив у понеділок свою підтримку Тимошенко. Арсеній Яценюк, колишній голова парламенту і міністр закордонних справ, прийшов на слухання до суду і, з'явившись потім перед журналістами, сказав, що цей процес - "явна загроза українській демократії".

"Це не просто особиста підтримка колишнього прем'єр-міністра, це підтримка самого інституту демократії, якій властива опозиція. Таке може статися з ким завгодно з політичного спектра України", - зазначив Яценюк.

Таку зміну союзів можна було побачити під час завжди значущих проявів вуличної політики в Україні. Саме такою стала поява в понеділок зелених прапорів, які принесли з собою до суду прибічники Яценюка з його руху "Фронт змін".

Прибічники Януковича намагаються всіляко применшити значення вуличних дій, висловлюючись про те, що їх учасникам платять. Цю думку було підкріплено в понеділок, коли люди в масках підійнялися на дахи сусідніх будівель і розкидали над натовпом фальшиві українські банкноти.

Протестувальники зайняли приблизно 200 метрів широкого тротуару обабіч Хрещатику, головної вулиці Києва. Вони встановили там намети, незважаючи на заборону проведення мітингів, яку ввів міський суд через кілька годин після арешту Тимошенко. Опозиція подала апеляцію на це рішення. Водночас протестувальники зібралися тут під приводом запису на громадський прийом у членів парламенту від партії Тимошенко "Батьківщина".

Вони оголосили намети депутатськими приймальнями, що ускладнює для поліції їх ліквідацію".

Frankfurter Rundschau. Авторитарний перелом:

В Україні президент Янукович веде політичну боротьбу за допомогою засобів кримінального права. Це негативно позначається як на внутрішній, так і на зовнішній політиці країни, пише Frankfurter Rundschau.

"Відтоді як в 2010 році екс-прем'єр Юлія Тимошенко програла на президентських виборах Віктору Януковичу, один за одним починаються процеси проти членів Кабінету міністрів. Так, міністр внутрішніх справ уряду Тимошенко з грудня перебуває в слідчому ізоляторі. Міністр економіки втік до Праги, де отримав політичний притулок. Віднедавна сама екс-прем'єрка перебуває в ув'язненні. Ночі між засіданнями вона проводить в Лук'янівському СІЗО, там же, де сидить міністр внутрішніх справ", - пише автор статті Крістіан Еш.

"Тимошенко висувають два звинувачення: по-перше, вона не за призначенням використовувала кошти, які згідно з приписами Кіотського протоколу повинні були піти на захист довкілля, розподіливши їх на погашення дефіциту Пенсійного фонду. По-друге, в січні 2009 року вона перевищила службові повноваження при врегулюванні газового конфлікту з Росією. Оскільки ціна на газ, про яку Тимошенко домовилася з Путіним, дуже висока, вона завдала збитків українській економіці на 200 млн доларів", - йдеться в статті.

"У більшості країн ЄС подібне звинувачення не стало б розглядатися в рамках суду, а було б справою парламенту. Однак в Україні Януковича все інакше, тут політика вершиться методами кримінального права, зазначає Крістіан Еш. Перш за все, підкреслює автор, в Європі політик з подібним обвинуваченням не опинився б у слідчому ізоляторі".

Україна переживає період знецінення всіх демократичних інститутів, у якому розкладаються політичні звичаї. Цей процес почався вже давно, і Тимошенко винна в цьому так само, як і решта політиків. Тому, скориставшись терпінням розчарованого народу, Януковичу вдалося домогтися авторитарного перелому. "Однак цього разу президент, здається, перегнув палицю. Утримання політичного опонента у в'язниці, навпаки, повертає екс-прем'єра до політичного життя: не виключено, що Тимошенко стане у в'язниці свого роду мученицею, як це вже було в 2001 році. Тоді почалася кар'єра опозиційного політика, що зробила її ватажком Помаранчевої революції, в результаті якої Янукович вже раз позбувся своєї посади", - нагадує Крістіан Еш.

"Однак для зовнішньої політики України ця ситуація становить ще більші проблеми. Україна - не Росія, де олігархів, які опинилися в немилості, можна посадити, не рахуючись з думкою закордону. Янукович має намір укласти з ЄС договір про зону вільної торгівлі, а це навряд чи вдасться йому за подібного поводження з опозицією, вважає оглядач.

"Тим не менш, критика лунає не тільки із Заходу, а й зі Сходу. Російський МЗС у зв'язку з арештом Тимошенко заявив, що "судовий розгляд стосовно Тимошенко повинен відповідати всім вимогам українського законодавства при забезпеченні можливостей захисту та дотримання елементарних гуманітарних норм і правил". Подібна реакція зрозуміла: якщо Тимошенко звинувачується саме в укладанні газової угоди, то це стосується і партнера по угоді, відкидаючи тінь на Путіна. "Всі "газові" угоди 2009 року укладалися в суворій відповідності до національних законодавств двох держав і міжнародного праа", - цитує видання заяву МЗС Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1917 | Додав: nowyny | Теги: огляд іноземної преси, реакція світу на арешт Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]