Ср, 2024-04-24, 18:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Окупанти нарощують і перегруповують сили. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Ситуація в зоні АТО все ще напружена, російсько-терористичні війська не припиняють активно обстрілювати позицій українських військ. На основних операційних напрямках відбувається перегрупування формувань російсько-терористичних військ, відзначається активізація ресурсного та матеріального забезпечення процесу відновлення боєздатності формувань супротивника шляхом їх доукомплектування живою силою, озброєнням і бойовою технікою. Про це пише sprotyv.info.

За останню добу зафіксовано прохід з Росії на територію окупованих територій на Донбасі щонайменше 4 конвоїв постачання (загалом - до 55 транспортних одиниць, а також 28 одиниць бойової техніки, включно з танками, ББМ і самохідною артилерією).

Протягом вчорашнього дня (19.02.2015) в районі Дебальцевого противник намагався перешкодити виходу розрізнених і залишкових груп українських підрозділів зі складу Дебальцевського угруповання, проводячи так звану "зачистку" міста і прилеглих околиць. На ділянці Калинівка - Логвинове - Нижнє Лозове у напрямку до н.п. Луганське і Світлодарськ періодично фіксувалися перестрілки. Бойовики і російські військовослужбовці намагалися виставляти заслони і вели безладний вогонь по основних транспортних шляхах на цій ділянці.

Відзначається наявність в районі Дебальцевого (на південь і схід від цього населеного пункту) підрозділів збройних сил РФ. Підрозділи добре екіпіровані, озброєні і споряджені (замасковані під "армію Новоросії"). Зокрема, зафіксовані 3 батальйонні тактичні групи (БТГ) російських військ і 2 артилерійські групи їхньої підтримки (всього - 35 танків, 68 ББМ, до 50 гармат ствольної артилерії і 24 установки РСЗВ). Саме ці БТГ брали безпосередню участь у боях за Дебальцеве у взаємодії з бойовиками. Командні структури, які керували "Дебальцевською операцією" (включаючи пункт управління артилерійським вогнем), також укомплектовані кадровими офіцерами РФ. Під час "операції", як і тепер, перед підрозділами ЗС РФ діяли бандформування з місцевих бойовиків (наразі займають позиції в самому місті і на північному напрямку), набагато гірше озброєні і екіпіровані.

Зафіксовано перегрупування основних ударних тактичних груп противника вглиб окупованої території Донбасу. Крім того, в район Горлівки і Єнакієвого з району н.п. Дебальцеве перекидаються залишки тактичної групи зі складу "Горлівського гарнізону" терористів, що брала участь в боях за Вуглегірськ (11 танків, 8 ББМ, 2 батареї - одна мінометна, друга протитанкова, 4 ПТРК і 4 протитанкові гармати МТ-12 "Рапіра"). Зафіксовано пересування кількох мобільних груп луганських терористів (здебільшого залишки т.зв. "козачих" формувань та місцевих бойовиків) автотранспортом у район Первомайська (до 250 осіб - з кількома 120-мм мінометами і 4 танками).

Впродовж минулої доби артилерійські групи російсько-терористичних військ у районі н.п. Донецьк завдавали ударів по позиціях українських військ біля н.п. Піски, Мар'їнка, Водяне та Дослідне (3 рази - з РСЗВ, переважно зі ствольної артилерії і мінометів). Українські війська відкривали вогонь лиш епізодично і тільки по заздалегідь розвіданих і уточнених цілях.

До Донецька перекидається через Сніжне і Шахтарськ автотранспортом (до 20 вантажівок і 3 мікроавтобуси) свіжа тактична група. У складі колони також є 4 БМП-2 і 2 БТР-80 як охорона на марші. Зазначена тактична група укомплектована місцевими бойовиками та російськими найманцями, які пройшли підготовку на території РФ у навчальних таборах російських спецслужб.

До н.п. Сніжне, Донецьк, Єнакієве, Горлівка далі надходить на ремонт з-під Дебальцевого пошкоджена техніка бойовиків.

У район н.п. Безіменне (біля Новоазовська) з території РФ прибула змішана група бойовиків і російських найманців чисельністю до посиленої роти (130 осіб, 4 танки, 6 вантажівок, 6 гармат Д-30 і мінометна батарея). Разом з цією групою прибула розвідувальна група, укомплектована військовослужбовцями ГРУ ГШ ЗС РФ (17 осіб, 3 джипи і мікроавтобус).

Терористи обстріляли позиції сил АТО 49 разів - прес-центр

Не припиняються обстріли позицій українських військ у зоні антитерористичної операції.

Упродовж ночі проти 20 лютого основний вогневий удар ворог завдав по населеним пунктам на Донецькому напрямку, повідомляє прес-центр АТО у Facebook.

Так, з реактивних систем залпового вогню двічі обстріляно Авдіївку та Тоненьке. Удару з "Градів" зазнало селище Курахове. В районі Опитного терористи застосували бронетехніку. З артилерії та мінометів противник тричі завдавав ударів по Водяному.

На Маріупольському напрямку злочинці зі стрілецької зброї та мінометів обстріляли Бердянське.

Загалом, за ніч бандформування 15 разів вели вогонь по наших позиціях. А за добу в цілому бойовики 49 разів порушували режим "тиша".

І хоча до підписання мирних угод активність противника була значно більшою, статистика добових обстрілів укотре показує – терористи не бажають повністю припиняти вогонь і тим паче відводити важку артилерію від лінії бойового зіткнення.

Нагадаємо, 11-12 лютого у Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

За підсумками переговорів затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.

Серед іншого, нові домовленості, досягнуті "нормандською четвіркою", передбачають припинення вогню на сході України з 00.00 15 лютого, а також відведення усіх важких озброєнь з української території. Також передбачено обмін і звільнення усіх заручників.

На тлі переговорів у Мінську і після їхнього завершення російсько-терористичні війська на Донбасі не припиняли спроб вести наступальні дії біля Дебальцевого.

13 лютого прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія, мовляв, не зобов'язана виконувати Мінські домовленості.

13 лютого головред "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомив, що російські війська ведуть вогонь по площах і по населених пунктах, щоб зірвати вихід на рубіж атаки українських підрозділів, швидко здійснюють масування вогню на певних ділянках.

"Сам коридор в Дебальцевому майже повністю прострілюється. Становище блокованих військ зараз дуже серйозне", - зазначив він.

За словами радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, в район Дебальцевого спрямовані елітні частини російської армії: "Присутність військовослужбовців регулярної російської армії на території України збільшується щогодини. Ворог кинув небачені сили з регулярних елітних частин ЗС РФ на Дебальцевський напрямок". Він заявив, що бойовики безперервно атакують позиції сил АТО масованими ударами ствольної артилерії, САУ, "Градами", "Смерчами", "Ураганами", танками і БТР.

А в Міноборони України вважали, що бойовики отримали завдання захопити Дебальцеве і Маріуполь до 15 лютого, коли мав почати діяти режим припинення вогню.

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто і не віддавали наказу припинити штурмові дії, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

Група українських військовослужбовців під час виконання бойового завдання із супроводження військових вантажів потрапила в засідку і полон.

18 лютого Порошенко повідомив, що при виведенні сил АТО з Дебальцевого поранено 30 українських військовослужбовців.

У прес-центрі антитерористичної операції із посиланням на доповідь першого заступника начальника Генерального штабу України Збройних сил України Геннадія Воробйова під час наради під керівництвом Порошенка в зоні АТО поінформували, що втрати українських сил за останні дні боїв у Дебальцевому і при виході з міста становили 22 загиблих і понад 150 поранених.

Адміністрація президента України звернулася до ЄС, НАТО та ОБСЄ у зв'язку з ескалацією конфлікту біля Дебальцевого.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: окупанти нарощують і перегруповують | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]