Чт, 2024-04-25, 23:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:16
Опитування: українці втомилися від ЄС і все більше поглядають на схід
Інші останні Політичні новини

Більшість українців підтримують вступ України до Європейського Союзу, однак кількість тих, хто хотів би бачити країну в ЄС - 52% опитаних - сягнула найнижчого за останні два роки рівня, повідомляє Deutsche Welle.

Про це свідчать результати опитування, яке було проведено у рамках DW-Trend українським відділення Інституту ринкових і соціологічних досліджень (IFAK). Актуальні результати опитування засвідчують, що євроскептичні настрої продовжують поширюватися в Україні. Найвідчутніше зниження рівня підтримки вступу країни до Європейського Союзу спостерігалося в першому півріччі цього року.

До червня кількість прибічників членства в ЄС впала з 74 до 53%, порівняно із відповідним періодом минулого року. Такі зміни суспільної думки відбулися на тлі загострення боргової кризи в єврозоні та відкладення на невизначений термін підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Показово, однак, що тим часом зростає кількість тих, хто хотів би негайного (протягом наступних п’яти років) приєднання України до Євросоюзу. Таку позицію озвучили 26% опитаних – це на 11% більше, ніж торік.

Якнайшвидше бачити свою країну в ЄС хочуть, насамперед, молоді українці. Кожен третій (35% опитаних) у віці від 18 до 29 років воліє бачити Україну в ЄС не пізніше, ніж за п’ять років. Головною метою Європейського Союзу з точки зору українців залишається економічне зростання країн-членів спільноти – так вважають 46%, ще 60% респондентів заявили також, що вони особисто підтримують цю мету ЄС. Натомість становлення спільних цінностей, таких як демократія і свобода слова, головними цілями ЄС називають лише 23% опитаних. Ще менше опитаних – 18% – мають від ЄС якісь очікування у цьому питанні, що на 7% менше, ніж півроку тому.

Попри те, що підтримка вступу України в ЄС зменшується, українці сьогодні все ж вважають відносини зі спільнотою кращими, ніж півроку тому. У червні 2012 року, під час футбольної першості Євро-2012, Україна опинилася під вогнем критики з боку країн Євросоюзу через порушення прав людини і, зокрема, поводження з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. 37% опитаних ще влітку вважали відносини з ЄС напруженими або навіть ворожими. Сьогодні так вважають лише 19% українців, а 28% респондентів відповіли, що вважають відносини на даний момент дружніми і партнерськими (проти 13% у червні).

Покращилися, на думку українців, також і відносини України з Німеччиною. Партнерськими або дружніми їх, як випливає з результатів DW-Trend, вважає кожен третій українець (32%). Кількість людей, які оцінюють українсько-німецькі відносини як напружені, скоротилася вдвічі - з 21% у червні 2012 року до 10% у грудні. Водночас посилилися і тенденція до зближення України з Росією. Нині партнерськими або дружніми відносини двох країн вважає більше половини опитаних – 55%. У червні таких було лише 43%. Більш позитивне сприйняття українсько-російських відносин спостерігається і в традиційно скептичних до зближення з Росією західних областях України.

Такий розвиток подій може вказувати на слушність застережень тих оглядачів, які закликали до якнайшвидшого зближення з ЄС: якщо Україні не даватимуть перспективу членства в Євросоюзі, це може підштовхнути її в обійми Росії. Думку деяких політиків, які вбачають в Україні "місток між Росією і Європою", поділяє лише меншість українців - 22%. Як і раніше, чимало українців негативно оцінюють імідж їхньої країни в Європі. Якщо 2011 року лише 14% українців вважали, що їхня країна не відіграє жодної ролі у світі, то сьогодні таких скептиків вже 27%.

Показово також, що жодним чином не покращується уявлення українців про сприйняття України міжнародною спільнотою. Кожен третій - 33% - вважає, що іноземні країни вбачають в Україні постачальника дешевої робочої сили та сировини, а не надійного стратегічного партнера (7% опитаних). Попри поширення скептичних настроїв щодо зближення України з ЄС, Європейський Союз продовжує залишатися вкрай привабливим для українців з туристичної точки зору. Відвідати країни Євросоюзу хотіли би 78% українців, а серед опитаних віком від 18 до 39 років таких понад 80%. Але серйозною перепоною при цьому залишається візовий режим. Кожен другий українець зазначає, що їздив би до країн ЄС частіше, якби скасували візи. У опитуванні взяли участь 1 тис. респондентів у віці від 18 до 65 років.

46% українців - прихильники Митного союзу

46% населення України вважають, що Україна повинна стати повноправним учасником Митного союзу. При цьому 35% опитаних вважають, що Україна укласти договір про Зону вільної торгівлі та політичної асоціації з Європейським Союзом з подальшим вступом у ЄС, а 19% не визначилися із своєю позицією. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром "Соціальний моніторинг".

Як зазначається в повідомленні, в разі обрахунку серед тих, хто визначився, результати опитування засвідчують перевагу прихильників Митного союзу (57%) над прихильниками укладання договору про ЗВТ та асоціації із ЄС (43%). Питання формулювалось наступним чином: "Що, на Вашу думку, для України краще: укласти договір про Зону вільної торгівлі та політичної асоціації з Європейським Союзом з подальшим вступом у ЄС, або ж стати повноправним учасником Митного союзу і Єдиного економічного простору з Росією, Бєларуссю і Казахстаном?".

Як зазначають соціологи, у питанні вибору між укладанням договору про Зону вільної торгівлі та політичної асоціації з Євросоюзом з подальшим вступом у ЄС або ж повноправною участю в Митному союзі та ЄЕП з Росією, Білоруссю і Казахстаном спостерігаються суттєві регіональні розбіжності: Західний регіон єдиний, де суттєво переважають прихильники договору про ЗВТ та політичної асоціації з Євросоюзом з подальшим вступом у ЄС (66%). Співвідношення прихильників вступу в Митний союз та ЄЕП та прибічників укладання договору про ЗВТ та політичної асоціації з Євросоюзом з подальшим вступом у ЄС однакове в Центральному та Північному регіонах. Суттєву перевагу прибічники Митного союзу і ЄЕП простору мають на Сході (54%) та Півдні країни (74%).

Згідно з результатами опитування, для більшості опитаних пріоритетним є можливість мати безвізовий режим з Російською Федерацією, навіть якщо для цього Україна має не вступати в ЄС – так вважають 51% опитаних українців. Близько 30% українців хотіли би, щоб Україна підписала договір про політичну асоціацію і ЗВТ з ЄС, та, ставши членом Європейського Союзу, мала з Росією закриті кордони – з візами та митницями. В разі обрахунку серед тих, хто визначився, результати опитування засвідчують перевагу тих, для кого пріоритетним є збереження безвізового режиму з Росією (62%) над тими, хто готовий вступати в ЄС навіть за умови введення віз та митниць з РФ (38%).

Питання формулювалось наступним чином: "Чому б Ви віддали перевагу: щоб Україна підписала договір про політичну асоціацію і ЗВТ та, ставши членом Європейського Союзу, мала з Росією закриті кордони - з візами і митницями, або, щоб Україна не ставала членом Європейського Союзу, і мала з Росією відкриті кордони - без віз і митниць?".

При цьому, зазначають соціологи, переважна більшість населення - 60% - виступають за те, що зміни, або прийняття нової Конституції має відбуватися шляхом винесення на всеукраїнський референдум. Лише 24% респондентів хотіли б, щоб такі рішення ухвалювала Верховна Рада України. 16% респондентів не змогли відповісти на це питання.

Питання формулювалось наступним чином: "Є різні точки зору на те, хто повинен приймати рішення про внесення змін до чинної Конституції України або приймати нову. Одні вважають, що це має робити Верховна Рада. Інші - що зміна чинної Конституції або прийняття нової має відбуватися на всеукраїнському референдумі. Яка точка зору Вам ближче?".

При цьому ідею винесення питання вступу України до Митного союзу на референдум підтримує більшість населення (62%), а довірити розгляд цього питання діючій Верховній Раді і Президенту згодні лише 24%. 15% респондентів не змогли відповісти на це питання. Питання формулювалось наступним чином: "А як має вирішуватися питання про те, вступати чи не вступати Україні до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном - це має вирішити Верховна Рада і затвердити Президент або ж це рішення має бути прийняте на всеукраїнському референдумі?".

Опитування проводилося з 5 по 15 грудня 2012 року в 24-х областях України, АР Крим та м. Києві. Всього опитано 2003 респондентів. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,34–2,24 відсотка. Метод отримання інформації: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face).

Згадаймо, що згідно з опитуванням Центру Разумкова за листопад минулого року, 43% українців бажали приєднання до ЄС, а 30 % - до Митного союзу з Росією, Бєларуссю і Казахстаном. Решта - або не визначилися, або були проти приєднання до будь-яких блоків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1146 | Додав: nowyny | Теги: митний союз, ЄС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Гість Люба • 20:09, 2012-12-20 [Матеріал]
Запитайте ту "більшість" чим відрізняються парламентська і президентська республіки? І ці люди збираються вирішувати якою має бути Конституція?
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]