Пт, 2024-05-03, 15:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:28
Перед самітом НАТО Франція, Німеччина і Польща радяться про Україну
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда 12 червня гостюють у французького президента Еммануеля Макрона у Парижі, де, як очікують на переговорах, тема України буде однією з провідних.

Ці три великі країни ЄС стали найбільшими донорами європейської допомоги Україні і їхня позиція буде вирішальною у процесах набуття Україною членства в Євросоюзі та можливого вступу в НАТО.

Україна стала кандидатом на членство в ЄС 23 червня 2022 року, і Київ закликає вже цього року почати з Брюсселем процес переговорів про вступ, які можуть тривати кілька років.

Також українські керівники 30 вересня 2022 року оголосили подання заявки на вступ в НАТО і сподіваються, що на саміті альянсу у Вільнюсі в липні буде узгоджена позитивна відповідь.

Франція вустами президента Еммануеля Макрона щораз гучніше заявляє про потребу «потужних і конкретних» гарантій безпеки для України, і він сказав нещодавно, що західні союзники повинні узгодити «шлях до членства» України в НАТО.

Польща ще раніше заявила в групі приблизно десяти країн східної Європи, що підтримує якнайшвидше залучення України в альянс.

Німеччина залишається серед держав, де урядовці більше наголошують на тому, що конкретні питання членства України в НАТО підіймати ще рано.

Президент Зеленський каже, що українці розуміють неможливість набуття членства в НАТО під час активної фази війни, але підкреслив, що «влітку у Вільнюсі на саміті НАТО потрібне чітке запрошення України до членства, а також гарантії безпеки на шляху до членства в НАТО».

Еммануель Макрон на початку червня казав, що він «не впевнений» в тому, що країни альянсу зможуть досягти згоди щодо запрошення України до вільнюського саміту НАТО.

Видання ЗМІ нещодавно подало слова неназваного французького дипломата про те, що країни НАТО повинні узгодити рішення, яке було б чітким сигналом для росії.

«Якщо ми не знайдемо рішення, яке задовольнить всіх, то є ризик, що ми не узгодимо єдину заяву, а це очевидно було б найбільшим подарунком для росії», - сказав французький дипломат.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ після зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном 1 червня повторив, що «всі члени Альянсу погоджуються, що двері НАТО відкриті, як це показано з Фінляндією та Швецією».

«Всі члени Альянсу погоджуються, що Україна стане членом Альянсу, і всі члени Альянсу погоджуються, що члени НАТО та Україна вирішуватимуть, коли настане правильний час», - наголосив Єнс Столтенберґ.

Він зауважив при цьому, що «найнагальнішим завданням зараз є забезпечення перемоги України, бо лише з незалежною, суверенною Україною в Європі взагалі можна буде вирішувати питання членства, а також ми розуміємо, що це буде питання, яке ми повинні так чи інакше вирішити, коли війна закінчиться».

Ентоні Блінкен сказав тоді, що згоден зі словами Єнса Столтенберґа.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 330 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]