Пт, 2024-03-29, 11:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Пішов з життя кримсько- татарський письменник Різа Фазіл
Інші останні Культурні новини

  У Криму повідомили про смерть кримськотатарського письменника Ризи Фазіла.

Про це, зокрема, написала 26 листопада в Facebook кримська журналістка Наджах Фемі.

"Пішов з життя письменник і поет Різа Фазіл. Важка втрата для кримськотатарської культури", - зазначила Фемі.

Крім того, про смерть Різи Фазіла також інформують кримські ЗМІ.

Риза Фазил народився 30 травня 1929 року в селі Барин Карасубазарського району. У 1944 році разом з частиною депортованого з Криму кримськотатарського народу він потрапив в Макаревський район Костромської області, де закінчив 7-й клас, а потім Костромський торговий технікум. У 1959 році він закінчив економічний факультет Самаркандського торгового інституту.

У 1965-1980 роки Фазил працював перекладачем в першій виданій кримськотатарською мовою в Ташкенті газеті "Ленін байраг'і" (Ленінський прапор) начальником відділу, в 1980-1994 роках завідувачем відділом поезії у видавництві журналу "Йилдиз" ("Зірка"), і відповідальним секретарем.

Свої перші вірші Різа Фазил друкує в газеті "Ленін байраг'і", а в 1970 році виходить його перша збірка віршів під назвою "Наврез". Згодом виходять у світ такі його книги як збірка прислів'їв і приказок на кримськотатарській мові "К'айда Бірлік - Анда тірілік", збірник нарисів "Аналар яш екенде", "Садік'лік'", були підготовлені підручник з кримськотатарської літератури "Тувг'ан едебіят" (Рідна література), двотомник Ашик Умера "Сайлама есерлер" (Вибрані твори).

Повернувшись до Криму, Риза Фазил спільно з імамом Абдульваітом Сахтара переклав кримськотатарською мовою "Буюрін'із дуаг'а!" і "Коран".

З 1975 року Різа Фазил був головою спілки кримськотатарських письменників.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: пішов з життя кримсько- татарський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]