Чт, 2024-03-28, 13:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
Політики спробували пояснити відставку Деканоїдзе. ВІДЕО
Інші останні Новини України

Радник глави МВС Зорян Шкіряк розповів, що був здивований відставкою Хатії Деканоїдзе з посади голови Національної поліції. Його коментар прозвучав в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Відверто кажучи, побачивши повідомлення в ЗМІ, я все ж сприймав їх як чергове вкидання. Сталося так, як вона вирішила. Я подивився її брифінг, ми з повагою ставимося до її рішення. Вона аргументувала і вона має повне право на такі дії", - заявив Шкіряк.

Що стосується заяви Деканоїдзе щодо втручання в систему політиків, то Шкіряк підтвердив, що такі приклади є.

"Втручання різних політичних сил, напевно, відбувається, це намагаються здійснювати. Це відбувається через опір старої системи... Сьогодні міністр внутрішніх справ як політична фігура, яка обирається більшістю ВР, намагався і намагається здійснювати реформу, щоб виключити будь-який політичний вплив. За останній рік, у тому числі завдяки титанічній роботі команди Деканоїдзе, що це вдалося зробити", - зазначив він.

Також Шкіряк відмовився назвати імена кандидатів у наступники Деканоїдзе.

"Вадим Троян призначений в. о. керівника, оскільки є першим заступником голови Нацполіції. Тому це логічне призначення. Хто буде наступником, покаже час. Найгірше - гадати на кавовій гущі", - зазначив він.

Найєм: Деканоїдзе пішла з посади через політичний тиск

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе була першим незалежним керівником правоохоронних органів і пішла зі своєї посади через шалений політичний тиск.

Про це в ефірі Громадського розповів народний депутат України і член колегії МВС Мустафа Найєм.

"Туди прийшла людина з громадськості, не з системи, яка ніколи не працювала у правоохоронних органах України. Цей орган намагались дуже довго підпорядкувати політикам. За часів Януковича і Ющенка цей орган був політичним - він захищав або ту, або іншу сторону. Зараз, вперше, цей орган очолила людина політично незалежна", - вважає Найєм.

Депутат зазначив, що новизна якостей Національної поліції призвела до конфліктів і шаленого політичного тиску на керівника.

"Керівники департаментів, обласних представництв так чи інакше узгоджувались політично. Це - бич, проти якого ми маємо виступати в подальшому. Узгодження йшли з політичними партіями, з Адміністрацією президента, з керівництвом міністерства. Це традиційна історія", - розповідає він.

На його думку, поліція стала фактично окремою структурою від МВС, яка просувала реформаторський дух попри небажання міністерства.

"Це була та сама Національна поліція, яка контролювала громадську безпеку і під час маршу "Азову", і під час гей-параду. Це та сама національна поліція, яка витримала протестну "Хресну ходу", - переконаний Найєм.

За його словами, єдина річ, якої уряду потрібно дотримуватися задля ефективної роботи та розвитку поліції, - це дотримання закону, невтручання у її справи.

"Не треба порушувати закон. Не треба викликати голову Національної поліції до себе в кабінет і змушувати когось залишати на посадах або прибирати з посад, або натякати на якісь фігури. Не треба відправляти лідерів політичних сил в її кабінет. Не треба їй дзвонити і говорити, де, як і кого треба пересунути, як робили деякі народні депутати. Це все і є політичний тиск", - запевнив Найєм.

На переконання депутата, поліція не відстоювала нічиїх політичних інтересів, і такий стан справ слід зберігати надалі. Для цього, вважає він, поліції потрібен лідер з особливими якостями.

Гончаренко: синхронні відставки Саакашвілі і Деканоїдзе не випадкові

Синхронні відставки Міхеїла Саакашвілі з поста глави Одеської ОДА та Хатії Деканоїдзе з посади голови Нацполіції України не випадкові. Таку думку висловив народний депутат України фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко.

"Я не вірю в збіги. Враховуючи, що Хатія 6 років працювала як підпорядкована Саакашвілі, не думаю, що їхні синхронні відставки випадкові", - каже Гончаренко.

Нардеп вважає, що на своєму посту Деканоїдзе багато зробила, але тепер настав час нових людей.

"Я думаю, що Хатії є про що звітувати, на відміну від багатьох колег, які останнім часом теж йдуть. В той же час мені здається, що те, що вона могла дати Національної поліції, вона це зробила. І сьогодні є час для нових людей", - зазначив Гончаренко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 877 | Додав: adminA | Теги: політики, відставка Деканоїдзе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]