Чт, 2024-04-18, 02:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Поставити Україну на правові рейки спробує Ангела Меркель - InoPressa
Інші останні Іноземна преса про Україну
У понеділок фрау канцлер зустрічається з лідерами української опозиції Віталієм Кличком і Арсенієм Яценюком - Німеччина готова бути посередником в затяжному конфлікті. Напередодні протестувальники звільнили будівлю мерії Києва, а влада припинила кримінальні справи проти активістів Майдану. Тим часом голова Львівської області Олег Сало став "губернатором без кабінету" - у Януковича, який "тягне гуму", залишається все менше опцій, роблять висновок ЗМІ.

У боротьбі за владу в Україні опозиції вдалося домогтися "часткового успіху", йдеться у редакційній статті Die Zeit. Як повідомила київська прокуратура, в понеділок набуде чинності амністія для мітингувальників, затриманих в період з 27 грудня по 2 лютого. Раніше демонстранти також виконали умову президента Януковича - звільнили будівлю київської міської адміністрації, яка слугувала їм штабом. При цьому протестувальники залишаться перед будівлею і продовжать протестну акцію проти Януковича; Майдан залишиться під контролем мітингувальників.

Тим часом, йдеться далі, в понеділок лідери української опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко на запрошення канцлера Німеччини Ангели Меркель вирушать до Берліна. Яценюк, за його словами, має намір просити Меркель про фінансову допомогу з боку ЄС. У неділю Яценюк вкотре відхилив пропозицію Януковича очолити коаліційний уряд, пояснивши свою відмову тим, що "його не можна купити посадою", додає газета.

Повідомляючи про майбутню зустріч федерального канцлера з лідерами української опозиції, Bild зазначає, що це перший випадок прямого втручання Меркель у конфлікт, який триває з листопада.

Наприкінці минулого тижня з візитом у Москві побував міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Раніше він не виключав можливості запровадження санкцій проти українського керівництва. Колишній міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле особисто приходив на Майдан, за що зазнав критики з боку Росії, нагадують автори статті.

Новина про поїздку українських опозиціонерів до Берліна на прохання Bild прокоментував представник ХДС Ельмар Брок: "Візит Кличка показує, як активно німецький уряд займається посередництвом у цьому конфлікті. Зараз необхідно використовувати всі можливості, щоб поставити Україну на шлях правової держави".

Українські протестувальники звільнили будівлю мерії Києва, яку зайняли у грудні минулого року , повідомляє The New York Times. "Після того як групи молодих людей у касках, озброєні дерев'яними палицями, пригрозили знову зайняти будівлю, якщо влада не поквапиться закрити всі кримінальні справи, що стосуються протестного руху, генпрокурор України оголосив, що кримінальні справи припиняються. Він постановив, що протестувальники виконали умови амністії, викладені в законі від 29 січня".

На погляд автора, ні влада, ні протестувальники не хочуть повторення кривавих сутичок. Поліція відійшла від барикад на вулиці Грушевського, а протестувальники зробили в барикаді вузький коридор для проїзду машин. "Це щонайменше тимчасовий перепочинок для президента Януковича", - вважає автор.

"Наскільки далеко готова піти кожна зі сторін? Можливо, це проясниться у вівторок, коли парламент знову проведе засідання, а Янукович, можливо, представить нового кандидата в прем'єр-міністри", - пише газета.

Ще одна стаття в The New York Times озаглавлена ​​"Українське місто виходить з-під контролю влади".

Губернатор Львівщини Олег Сало щосили намагається зберегти видимість того, що цей західний регіон України і досі йому підпорядковується, проте насправді глава області практично безсилий, пише кореспондент. "У нас тут тепер дві влади: офіційна, якої насправді немає і яку ніхто не визнає, і влада народу", - розповів журналісту лідер місцевого профспілкового руху Андрій Соколов, який очолив у січні штурм обласної адміністрації.

У Львові та області протестувальники здебільшого досягли того, чого в Києві домагаються з листопада: закінчення влади Януковича, йдеться в статті. Під тиском протестувальників губернатор написав заяву про відставку, яку потім відкликав.

Андрій Соколов заявив кореспонденту NYT: "Якщо влада застосує силу, ми застосуємо контрсилу", - і натякнув, що мисливську зброю не так і важко роздобути.

"Такі настрої підкреслюють, як мало опцій залишається у Януковича, поки він намагається перечекати політичну кризу", - пише автор статті, вважаючи, що "битву за Львів президент уже програв".

Багато українців покладають на приєднання до Європи нереалістичні надії, констатує мер Львова Андрій Садовий: "Всі чекають дива, а вони бувають тільки в казках". Однак на відміну від тих, хто живе на сході країни, жителі Західної України на свої очі бачили, як після розпаду СРСР субсидії та інвестиції ЄС перетворили бідні прикордонні міста в сусідній Польщі. "До Польщі всього година їзди на машині, - цитує мера NYT. - Люди бачать, як там все змінилося, і питають: "А чому нічого не змінилося тут?"

Українська економіка, яка була нестійкою ще до початку протестів на Євромайдані, під загрозою колапсу; країна балансує на межі дефолту, мовиться в статті The Christian Science Monitor, присвяченій місцевим олігархам.

Купка найбагатших бізнесменів країни, враховуючи їхні економічні інтереси і тісні зв'язки з Януковичем, може зробити вирішальний вплив на закінчення політичних заворушень, вважає журналістка Себра Ейрс. Розповівши про сфери діяльності Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа, автор вказує, що обидва олігархи мають "групи відданих депутатів у Раді, які підтримують Януковича".

Відтоді як протестувальники вийшли на вулиці 22 листопада, олігархи, що підтримують Януковича, назагал зберігали мовчання, нагадує Себра Ейрс. Один винятковий випадок стався наприкінці січня, коли на акціях протесту почалося насильство: Ахметов порушив мовчанку, опублікувавши заяву, в якій він спонукав покласти край насильству і закликав до ширшого діалогу між Януковичем і лідерами опозиції.

Багато підприємств олігархів базуються в напівзруйнованих радянських заводах, на яких надзвичайно нераціонально витрачається енергія і які сильно залежать від державних субсидій, зазначає журналістка.

Степан Кубів, депутат парламенту від опозиційної партії "Батьківщина", висловлює думку, що дехто із впливових олігархів почнуть діяти тільки тоді, коли отримають тверді гарантії, що їхньому бізнесу нічого не загрожуватиме, якщо на зміну Януковичу прийде новий уряд.

"Головною надією на політичне вирішення кризи є пропозиція опозиції знову зробити країну парламентською республікою", - вважає автор статті. У п'ятницю помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд чітко дала зрозуміти, що проведення парламентських реформ входить до кола очікувань країн-донорів, які можуть надати Україні фінансову допомогу.

Олігархи справді можуть змінить ситуацію, і це потрібно зробити на цьому тижні", - вважає Володимир Панченко, директор Міжнародного центру перспективних досліджень (Київ).

Переклад InoPressa



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1052 | Додав: adminA | Теги: Ангела Меркель, Україну, InoPressa, правові рейки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]