Чт, 2024-04-25, 19:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:19
Повернулися на Землю астронавти Crew Dragon
Інші останні Новини світу науки і технологій

Астронавти Crew Dragon повернулися на Землю

Астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Хьорлі, яких два місяці тому відправили на Міжнародну космічну станцію на кораблі SpaceX Crew Dragon, повернулися на Землю.

Капсула з астронавтами приводнилася неподалік Флориди - у визначеній зоні в Атлантичному океані, де їх підібрав рятувальний човен Go Navigator.

Відправка Crew Dragon до МКС відбулася 30 травня - вона стала першим в історії пілотованим польотом людини в космос на приватному космічному кораблі. Вже через 19 годин після запуску астронавти досягли станції.

Повернення астронавтів на Землю, фактично, стало останнім етапом випробуванням Crew Dragon, який довів, що корабель є надійним та безпечним для використання.

    SpaceX Ілона Маска вперше відправила астронавтів у космос
    
"Космічне таксі" до МКС. Що варто знати про історичний запуск корабля SpaceX

У чому полягала місія астронавтів?

Упродовж двох місяців, які Роберт Бенкен і Дуглас Хьорлі провели на Міжнародній космічній станції, вони переважно займалися її технічним обслуговуванням.

Приміром, Бенкен, який має великий досвід виходів у відкритий космос, заміняв зовні станції нікель-водневі акумуляторні батареї на нові літій-іонні.

Але головною метою місії астронавтів, звісно, було саме випробування надійності Crew Dragon і його готовності до майбутніх польотів - зокрема тестування його маневреності та роботи автоматичної системи стикування з МКС.

Вже перебуваючи на Міжнародній космічній станції вони також щоденно перевіряли роботу бортових систем Crew Dragon.

Окрім того, Бенкен і Хьорлі в реальних умовах випробовували зручність та функціональність нових скафандрів, розроблених SpaceX.

    Політ SpaceX та футуристичні костюми. Як змінився космічний скафандр

Коли наступний політ?

У NASA розповідали, що в разі успіху першого пілотованого польоту Crew Dragon, наступний планується здійснити вже восени цього року.

До екіпажу, як очікується, входитимуть вже не двоє, а четверо астронавтів - американці Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шенон Вокер, а також японець Соїті Ногучі.

Про точну дату цього польоту в NASA поки не повідомляли.

Загалом у найближчих планах ще принаймні шість таких польотів до МКС, які SpaceX має здійснити за контрактом з NASA.

"Батут працює"

Для космічної галузі, передусім американської, успіх місії без перебільшення є історичною подією, адже вперше людей у космос відправила приватна компанія.

Крім того, вперше за дев'ять років американці відправили на Міжнародну космічну станцію своїх астронавтів самостійно. З 2011-го США доводилося купувати місця на російських кораблях "Союз".

Це не лише било по міжнародному іміджу США як космічної держави, але й коштувало країні чималих грошей: останнім часом вартість відправки лише одного астронавта на "Союзі" сягала 90 млн доларів - це приблизно у чотири рази більше, ніж 10 років тому.

Послуги SpaceX значно дешевші - всього 55 млн доларів за місце.

У 2014 році, на тлі запровадження санкцій щодо Росії через анексію Криму, нинішній керівник "Роскосмосу" Дмитро Рогозін пригрозив, що Росія може відмовитися від доставки американських астронавтів на МКС: "Пропоную США доставляти своїх астронавтів на МКС за допомогою батута".

Відповіді на ці слова він дочекався шість років потому. "Батут працює", - пожартував засновник SpaceX Ілон Маск, коментуючи успішний запуск Crew Dragon.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 559 | Додав: adminA | Теги: земля, астронавти Crew Dragon | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]