Вт, 2024-04-23, 08:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:36
Позиція МЗС - чи будуть українські санкції проти Білорусі
Інші останні Офіційні новини

Чи будуть українські санкції проти Білорусі: позиція МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба озвучив позицію міністерства щодо можливого введення санкцій проти представників білоруської влади у зв'язку з фальсифікацією виборів тав силовим розгоном протестувальників.

Про це йшлося в етері шоу “Свобода слова” з Савіком Шустером на телеканалі “Україна”.

Під час шоу колишній прем’єр-міністр (2014-2016) та голова МЗС (2007) Арсеній Яценюк, звертаючись до Дмитра Кулеби, наголосив, що Україна має займати проактивну позицію та ввести персональні та секторальні санкції у відповідь на те, що зараз відбувається у Білорусі.

У відповідь Кулеба зауважив, що Україна вже зараз займає активну позицію. У цьому ключі він пригадав про спільну заяву Люблінського трикутника, про те, що Україна вперше в історії викликала свого посла в Білорусі до Києва. Також він зауважив, що Україна “поставила на паузу всі офіційні контакти, зберегли лише дипломатичний канал комунікації”.

Голова МЗС зазначив, що Україна готова відповідати на дії Білорусі симетрично. Це стосується і санкцій.

“Ми готові до найжорсткіших ударів, але кожен удар має бути чітко розрахований. Я чітко публічно заявив, що на кожну дію Білорусі ми будемо відповідати симетрично, якщо вони будуть діяти недружньо стосовно нас. У нас є чітка політика, ми перебуваємо в постійному контакті з нашими партнерами, щоб вживати тих кроків, які дійсно завдадуть максимального удару до тих, хто діє всупереч інтересам України. В тому числі на санкційному треку”, — сказав Кулеба.

Водночас голова МЗС наголосив, що дискусія з приводу можливого введення санкцій проти представників білоруської влади триває.

“Я розмовляю з європейськими партнерами, говорив зі Сполученими Штатами, зі своїм німецьким колегою. Ми, повірте мені, всі розуміємо, що відбувається, і плануємо свої дії, щоб вони були ефективними, а не лише гаслами”, — зазначив він.

Напередодні на підставі рішення кабінету міністрів Латвії, а також за погодженням з міністерствами закордонних справ Естонії та Литви, міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич прийняв рішення про накладення безстрокової заборони на в’їзд 30 білоруським чиновникам, включаючи Олександра Лукашенка.

Лукашенко у відповідь на санкції Латвії, Литви та Естонії заявив, що ці країни отримали команду так вчинити.

ЄС, як пишуть німецькі ЗМІ, не планує включати в список санкцій президента Білорусі Олександра Лукашенка — проти цього виступили Німеччина, Франція та Італія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 665 | Додав: adminA | Теги: Білорусь, МЗС, українські санкції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]