Чт, 2024-03-28, 22:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Презентація книги Ірини Ігнатенко "ЖІНОЧЕ ТІЛО У ТРАДИЦІЙНІЙ КУЛЬТУРІ УКРАЇНЦІВ"
Інші останні Культурні новини

Презентація книги Ірини Ігнатенко
«ЖІНОЧЕ ТІЛО У ТРАДИЦІЙНІЙ КУЛЬТУРІ УКРАЇНЦІВ»
(КИЇВ: інтелектуальна книга, 2014)

Національний музей українського народного декоративного мистецтва запрошує на презентацію книги Ірини Ігнатенко «Жіноче тіло у традиційній культурі українців», що відбудеться в музеї  25.10. 2014 о 16.00 за адресою вул. Лаврська, 9, корпус 2 (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника).     

Книга Ірини Ігнатенко «Жіноче тіло у традиційній культурі українців» своєю науковою сміливістю і чесністю розбурхала академічне життя в Україні. Водночас вона є чудовим пізнавальним і екзотичним чтивом для великої читацької аудиторії, оскільки зриває пелену фальшивої пасторальності з народної культури і представляє її як неоднозначне, але багатогранне і колоритне явище.

Наукова монографія присвячена найбільш табуйованим ділянкам традиційної культури: жіночій фізіології і репродуктивному здоров'ю, особливостям інтимних відносин і гігієни статевих відносин у сільській культурі, способам контрацепції і позбування небажаної вагітності, жіночим та венеричним хворобам, клімактеричному періодові в фізіологічному циклі жінок очима етнолога. Лише деякі з перерахованих питань вивчалися дослідниками, та й то, фрагментарно. Українська етнологічна наука нарешті позбулася сором'язливості і заповнила велику лакуну в науковому дискурсі про народну культуру. В основу дослідження покладено лише факти: матеріали (значною мірою введені в науковий обіг уперше), зібрані в польових умовах самою авторкою, доповнені відомостями з друкованих джерел та архівів.

Монографія щедро ілюстрована матеріалами Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», репродукціями творів Національного художнього музею Уктраїни, світлинами комплексних історико-етнографічних експедицій Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф МНС України, репродукціями з Національного музею Тараса Шевченка.

Ігнатенко Ірина Василівна – кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Членкиня української Асоціації дослідників жіночої історії, української Асоціації усної історії та національної Спілки краєзнавців України. Народилася, живе і працює у м. Києві.

Наукові зацікавлення охоплюють традиційну та сучасну духовну культуру українців та жіночу історію в межах історичної етнології.

Авторка понад 50 наукових праць, навчально-методичних комплексів, співавтор навчального посібника «Українська етнологія» (2007 р.), багатосерійного наукового історико-етнологічного видання «Народна культура українців: життєвий цикл людини», монографій (під дівочим прізвищем Колодюк) «Народна медицина у традиційній культурі українців Полісся (остання чверть ХХ – початок ХХІ ст.)» (2006 р.); «Народна медицина українців Середнього Полісся: традиції та сучасність (на польових етнографічних матеріалах)» (2013 р.); «Жіноче тіло у традиційній культурі українців» (2013 р.). Остання книжка, за висновком експертної комісії Всеукраїнського рейтингу «Книга року», увійшла до ТОП-списку 10 найкращих книг 2013 року в номінації «Візитівка: Етнологія. Етнографія. Фольклор. Соціолінгвістика».

Під час презентації книги проводитиметься благодійна лотерея на підтримку воїнів АТО в рамках проекту «МУЗИ ЗА МИР»
Виручені кошти будуть спрямовані на підтримку
95-ої аеромобільної бригади

Контакти для преси:
тел.: 280-36-93; (068) 778-02-70; (066) 675-72-68
е-mail: novmuz@ukr.net
Адреса: вул. Лаврська, 9, корп. 2.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1011 | Додав: admin | Теги: жіноче тіло у традиційній культурі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]