Ср, 2024-04-24, 11:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:04
Придбати "Альпарі банк" дозволив "Укрпошті" АМКУ
Інші останні Економічні новини

Укрпошта У листопаді 2021 року "Укрпошта" повідомила про намір купівлі "Альпарі банку" за 260 млн грн.

Антимонопольний комітет України надав дозвіл "Укрпошті" на придбання «Альпарі банку». Про це повідомив голова "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"В умовах, коли багато відділень банків зачинені, немає зв’язку і там працює виключно Укрпошта, дуже важлива поява сучасних банківських послуг. Укрпошта взялася за це завдання. А ще – за завдання заощадити кошти країні, якій важлива кожна гривня в бюджеті. До 10 мільярдів гривень за 3-4 роки", – зазначив Смілянський.

Він додав, що тепер «Укрпошта» очікує на рішення Нацбанку.

Як інформував ZAXID.NET, у листопаді 2021 року АТ «Укрпошта» досягла домовленості щодо купівлі банку АТ «Альпарі банк». Ціна угоди – 260 млн грн.

Цьогоріч у січні поштовий оператор звернувся до АМКУ за висновками щодо придбання «Альпарі банку».

Купівля банку, як зазначає видання, є частиною стратегії «Укрпошти». Ще 2016 року одразу після призначення генеральний директор Ігор Смілянський заявляв про наміри розвитку e-commerce та фінансових послуг. Такий крок Смілянський аргументував тим, що приблизно 12-14 млн українців живуть у селах чи містах, де немає банківських відділень, а натомість є відділення «Укрпошти».

Банківські послуги у відділеннях «Укрпошті» дали б їй додаткову ліквідність за рахунок депозитів. Як підрахували в компанії, банківські послуги дозволять вдвічі збільшити дохід "Укрпошти" до 2025 року, до 16 млрд грн.

Тоді ж Смілянський пообіцяв купити банк, якщо "Укрпошті" не дадуть банківську ліцензію.

НБУ неодноразово виступав проти створення поштового банку. Проте всупереч позиції Нацбанку Верховна Рада у травні 2020 року прийняла в першому читанні законопроект, який дозволяє «Укрпошті» надавати банківські послуги. Ним передбачено, що національний оператор поштового зв'язку отримає право надавати послуги з відкриття та обслуговування поштових рахунків і окремі фінансові послуги в порядку, встановленому Національним банком України.

Вклади на поштових рахунках будуть гарантуватися, так само як і на банківських рахунках.

Поштові рахунки зможуть використовуватися для зарахування пенсій, заробітної плати, соцдопомоги від держави, доходу від торгівлі. Також «Укрпошта» зможе проводити розрахункові банківські операції, обмінювати валюту, випускати платіжні карти.

Банк, який збирається купити "Укрпошта", 2012 року заснували Ольга Максименко, Андрій Брюховецький та Андрій Перкаль із ТОВ ЮК «Швидка правова допомога». Голова наглядової ради банку – третій президент Віктор Ющенко. Керівник самого банку – Ігор Францкевич, екс-голова «Райффайзенбанку» та «Індекс-Банку».

Статутний капітал банку – мінімальний із дозволених, 200 млн грн. Це найменший банк в Україні за активами (244,7 млн грн). За три квартали 2021 року банк мав 44,6 млн грн зобов'язань, 1,3 млн податкового боргу та 8,3 млн грн збитків. «Альпарі» – один із найзбитковіших в Україні за три квартали. Банк має лише одне відділення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 352 | Додав: admin | Теги: АМКУ, альпарі банк, Укрпошта | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]