Вт, 2024-04-23, 21:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:19
Придумала, як переманити українських заробітчан Варшава
Інші останні Новини Європейського Союзу

Наслідки для України ухваленого Польщею рішення про спрощення для трудових мігрантів перебування та працевлаштування в країні можна буде оцінити за рік чи два.

Проте вже зараз можна з упевненістю сказати, що головною метою влади Польщі є перетворення українських трудових мігрантів на емігрантів – тобто, щоб вони стали новими громадянами Польщі. Причина ж цього проста – боротьба за трудові ресурси.

Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. "Якісь висновки з цього можна буде робити не раніше ніж через рік-два. Тоді можна буде порівняти кількість запрошень на роботу, виданих у 2021 та 2022 роках", – зазначив він.

Водночас, за словами Воскобойника, вже зараз можна прогнозувати, що у глобальному вимірі наслідки рішення польської влади для України будуть серйозними. Насамперед тому, що воно сприятиме виїзду українців на ПМП до Польщі.

"Формуватиметься прошарок людей з наших трудових мігрантів, які замислюватимуться про те, щоб залишитися в Польщі. При чому, і самим, і перевезти свої сім'ї", – наголосив експерт.

Проте особливу увагу він звернув на те, що ситуація, що склалася, просто свідчить про жорстку боротьбу за трудові ресурси, яка ведеться у світі. І яку Україна програє.

"Головною метою влади Польщі є перетворення українських трудових мігрантів на емігрантів. Тобто, щоб вони стали новими громадянами Польщі. Розрахунок дуже простий: діти, які народяться у цих людей, автоматично ставатимуть поляками. Тому що економічне зростання без залучення додаткових робочих рук – неможливе", – резюмував експерт.

Для України трудова міграція вже перетворилася на величезну проблему

Тоді як у Польщі власні проблеми та дірки на ринку праці вирішують за рахунок українців, в Україні ж утворюється дефіцит робочих. Уже зараз для багатьох роботодавців знайти різноробів, слюсарів складніше, ніж економістів чи бухгалтерів. Ситуація загострюється щороку.

 Вирішити проблему трудової міграції можна за рахунок створення конкурентних умов: розміру заробітної плати, медицини, освіти, безпеки тощо. Академік Елла Лібанова зауважила: за кордоном працюють від трьох до п'яти мільйонів людей і проблема не лише в зарплатах. Мовляв, якби було достатньо підвищити заробітні плати, проблему трудової міграції можна було б вирішити. Проте, крім зарплат, українці також обирають розвинені країни через створені в них умови.

 Українці масово виїжджають на заробітки до Польщі. Більшість влаштовано в сусідній країні легально, але одним із трьох головних страхів трудових мігрантів залишається бути ошуканими та повернутися додому без грошей. Також неодноразово викривали шахрайські фірми-посередники, які пропонували працевлаштування за кордоном.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 399 | Додав: adminA | Теги: українські заробітчани, Варшава | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]