Пт, 2024-04-19, 12:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:10
Про проблему підкупу перед місцевими виборами експерти розповіли
Інші останні Політичні новини

Експерти розповіли про проблему підкупу перед місцевими виборами

Експерти розповіли про проблему підкупу перед місцевими виборами. Використовують "клонів", "мотивують" громадян ще до офіційного старту кампанії.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Мисливці за голосами: як політики б'ються за виборців на місцевих виборах".

Поки кандидат не зареєстрований як суб'єкт виборчого процесу, він може займатися псевдоблагодійністю, роздаючи товари і послуги, каже голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

Також кандидати дарують виборцям "антиковідні" набори з масками і антисептиками, пропонують безкоштовну консультацію в приватній клініці, пов'язаній з їх же кандидатом.

У літній період політики роздавали ранці з канцелярським приладдям для дітей та продовольчі пайки, уточнив голова КВУ.

"Де-факто кандидати використовують технології підкупу, адміністративний ресурс, безконтрольно витрачає кошти на фактичну агітацію ще до реєстрації - адже до того часу вона ще юридично не вважається агітацією. Тоді довести незаконність, і джерела фінансування складно", - роз'яснив аналітик мережі ОПОРА.

Координатори мережі ОПОРА виявили кілька фактів у Києві та Київській області, коли за голос на користь потрібного кандидата пропонували по 500 гривень. Була передбачена і "система лояльності" у вигляді плюс 200 гривень за кожного приведеного".

За словами Кошеля, у Кароліно-Бугаз Одеської області кількість нових виборців, які змінили місце голосування, склало приблизно 5% від загальної кількості.

"Великий відсоток виборців купили ще до офіційного старту кампанії. До того ж "сітки" можуть маскувати під різні клуби, умовно кажучи "любителів чаю". І вони результативно працюють: десятники, сотники розносять гроші і це залишається непоміченим", - розповів Кошель.

Раніше голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що п'ята частина кримінальних справ пов'язана з підкупом виборців.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 625 | Додав: adminA | Теги: підкуп, експерти, місцеві вибори | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]