Сб, 2024-07-27, 06:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:52
Про вечірні відключення світла попередило "Укренерго"
Інші останні Економічні новини

Протягом останньої доби в Україні зберігається значний дефіцит електроенергії. У п’ятницю графіки відключень діяли до 08 ранку та будуть повернути ввечері – з 19:00 і будуть діяти до кінці доби. Про це повідомили в "Укренерго".

Графіки погодинних відключень для побутових та промислових споживачів будуть діяти по всій Україні з 19:00 до 24:00.

В компанії наголосили, що повідомляють про можливе обмеження споживання, а інформацію про те, коли саме будуть застосовані відключення у конкретному регіоні, можна дізнатись в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах.

В ніч на 17 травня у Вінницькій області уламки ворожого БпЛА частково пошкодили обладнання місцевого обленерго. Знеструмлювалось понад 23 тис. споживачів. На ранок залишаються без електропостачання 202 споживача.

Також 16 травня в східному регіоні дією захисту вимикалась високовольтна повітряна лінія «Укренерго». Знеструмлювались побутові та промислові споживачі Харківщини. Через 8 хвилин лінія повернута в роботу дією автоматики, енергоживлення споживачів відновлено. На ранок знеструмлено 427 населених пунктів.

Крім того, через бойові дії є нові знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській областях.

В «Укренерго» додали, що 16 травня було активовано аварійне постачання електроенергії в Україну з 00:00 до 01:00 та з 15:00 до 16:00 з енергосистем Румунії, Польщі, Словаччини. Також, з 11:00 до 17:00, на запит оператора енергосистеми Польщі, українська енергосистема приймала надлишки електроенергії.

Отримати інформацію про те, як саме будуть діяти обмеження споживання електроенергії у вашому регіоні, можна буде в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах.

Причина обмежень

російські війська цієї весни неодноразово атакували об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Зокрема, вночі і вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації й передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості й бізнесу, але також попередили – не виключені вимкнення побутових споживачів.

Причина обмежень – збільшення споживання електроенергії під час похолодання. Потужностей українських електростанцій недостатньо через наслідки п’яти ракетно-дронових атак, здійснених росією по українській енергосистемі з 22 березня.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в ефірі національного телемарафону заявив, що Україна втратила великий обсяг потужностей на електростанціях і зараз її не вистачає. Тому вже протягом певного часу доводиться застосовувати відключення електроенергії для промисловості. Саме тому для великої кількості побутових споживачів відсутність світла могла проходити не помітно. Але дефіцит електроенергії в системі відчувається давно.

Він пояснив, що дефіцит електроенергії можна компенсувати декількома способами.

"Це – комерційний імпорт, який здійснюють компанії з Європи. Коли цього не вистачає «Укренерго» може застосувати аварійну допомогу з сусідніх країн, коли і цього не вистачає – ми можемо обмежити споживання промислових споживачів. Але коли не вистачає і цього, ми вимушені для збалансування залучити до обмеження не лише промисловість, але і населення", – зазначив очільник «Укренерго».

Також відомо, що в осінньо-зимовий період 2024-2025 років Україна входитиме з дефіцитом електроенергетичних потужностей. Його обсяг визначатиметься здатністю захистити енергосистему від обстрілів, а отже, від постачань військової допомоги від партнерів.

Чи будуть відключення світла літом

Відключення світла для населення можливе у літні пікові місяці споживання електроенергії, коли запрацюють кондиціонери — і в квартирах, і в офісах та магазинах.

"Дефіцит нікуди не подівся, імпорт має фізичні обмеження, а попит на товар під назвою електроенергія суттєво зростає через низьку температуру. Сьогодні низьку, а літом навпаки — через навантаження у зв‘язку зі спекою", — пояснив Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 334 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]