Сб, 2024-04-20, 11:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:39
Проект Виборчого кодексу Рада ухвалила в першому читанні
Інші останні

ВР ухвалила в першому читанні проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до Ради, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За” відповідний законопроект № 3112-1 проголосували 226 депутатів. Серед авторів законопроекту - Голова Верховної Ради та депутат Леонід Ємець.

“Одна з основних і загальновизнаних проблем законодавства про вибори закладена у застосовуваних виборчих системах, які створили ситуацію відірваності як народних депутатів України, так і депутатів місцевих рад від виборців через відсутність впливу виборців на персональний склад парламенту. Потребу суттєвої модифікації виборчої системи, подолання деперсоніфікованого способу голосування виборців визнають сьогодні як основні політичні сили, так і громадська думка”, - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

У зв’язку з цим пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування («відкриті» списки кандидатів), що вимагає запровадження регіональних виборчих округів.

Аналогічну виборчу систему пропонується застосовувати також на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, а також міських рад тих міст, у яких кількість виборців перевищує 90 000 осіб. На виборах міських голів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості.

Зокрема, у проекті пропонується змінити модель виборчої системи, що застосовується на парламентських виборах. Проект передбачає застосування персоніфікованого голосування, що дозволяє виборцям проголосувати за конкретного кандидата, включеного до регіонального списку партії.

Відповідно до ст. 338 проекту, з метою висування списків кандидатів у депутати загальнодержавний виборчий округ поділяється на 27 регіональних округів. Партія висуває кандидатів у вигляді єдиного списку кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі, який формується та затверджується з’їздом партії. З числа кандидатів, включених до загальнодержавного виборчого списку, партія формує і затверджує регіональні списки кандидатів у депутати у кожному виборчому регіоні. Регіональний виборчий список партії повинен включати не менше п’яти кандидатів.

У розподілі мандатів депутатів беруть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше 4% дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі

Проект передбачає застосування персоніфікованого голосування і на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Відповідно до частини 2 та 3 статті 388 проекту, вибори депутатів проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками кандидатів у депутати у багатомандатних виборчих округах від регіональних організацій політичних партій, що дозволяє виборцям проголосувати за конкретного кандидата, включеного до регіонального списку партії. У розподілі мандатів депутатів беруть участь організації партій, виборчі списки яких за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше 4% дійсних голосів виборців у єдиному республіканському виборчому окрузі.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2014 року фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде ухвалено новий закон "Про вибори народних депутатів України" на основі пропорційної системи з відкритими списками. Разом з тим ще у 2010 році Парламентська Асамблея Ради Європи наголосила на необхідності запровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи, яка базуватиметься на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах.

Чинним законодавством передбачена змішана виборча система (50% парламентаріїв обираються за мажоритарною виборчою системою, інші 50% – за пропорційною виборчою системою із закритими партійними списками).

Повідомляють Новини європейської України
Переглядів: 651 | Додав: adminA | Теги: рада, перше читання, проект Виборчого кодексу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]