Пт, 2024-10-18, 06:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Проукраїнський уряд у Хорватії розпочав свою роботу
Інші останні Новини Європейського Союзу

Напередодні Парламент Хорватії   затвердив уряд на чолі з проєвропейським та проукраїнським прем'єр-міністром Андреєм Пленковичем, який заступає на посаду на третій термін.

Як зазначили у виданні, керівна партія HDZ – Хорватський демократичний союз – сформувала коаліцію з ультраправим рухом "Батьківщина" (DF). Зі 141 присутнього депутата 79 проголосували за уряд, 61 – проти, один утримався.

В уряді, що складається з 18 членів, "Батьківщина" матиме трьох міністрів.

Антиіммігрантська партія DF проводила виборчу кампанію:

  • пропагуючи захист традиційних сімейних цінностей,
  • виступаючи проти того, щоб дозволити сербській меншині приєднатися до майбутньої коаліції.

Згідно з коаліційною угодою між двома партіями, HDZ збереже своїх міністрів внутрішніх справ і культури. За прогнозом аналітиків, це означає, що політика у сферах міграції й прав меншин не зміниться.

DF, яка вперше увійшла до уряду, очолить міністерство сільського господарства, нове міністерство демографії та частину міністерства економіки, яке було розділене на два відомства.

HDZ зберіг міністрів з попереднього уряду, привівши лише одне нове обличчя.

Відтак у Хорватії щонайменше до президентських виборів, що мають пройти наприкінці 2024 року, збережеться дружній до України уряд у той час, як президент залишається проросійським.

Дострокові вибори у Хорватії, на яких перемогу здобула партія прем'єра Пленковича, стали наслідком масштабних протестів через звинувачення HDZ в корупції.

Урядовий HDZ отримав 61 місце у 151-місному парламенті. На попередніх виборах 2020 року партія, що останнім часом зіткнулась зі звинуваченнями в корупції, отримала 66 місць.

Коаліція на чолі з опозиційною Соціал-демократичною партією, чиїм неформальним лідером є проросійський президент Зоран Міланович, посіла друге місце з 42 мандатами. Лідер партії Педжа Грбін визнав, що результати виявились не такими, яких бажала політсила, але сказав, що вони "показали, що… люди хочуть змін".

Довідка

Як повідомлялось, у травні минулого року із Загреба на територію України прилетіли 9 гелікоптерів Мі-8. Тоді вертольоти начебто не транспортували, а вони прилетіли з Хорватії через Польщу. До нашої держави першу партію Мі-8 було відправлено 5 травня. І найближчим часом очікували ще п'ять таких авіасуден. Вони нібито повинні були прибути наземним шляхом.

Окрім того, Хорватія допоможе Україні з розмінуванням. Міністр економіки України Юлія Свириденко та прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері розмінування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 364 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]