Пт, 2024-04-26, 13:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:44
Путін напав не для того, щоб просто окупувати території України - Деніел Фрід
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Деніел Фрід: Путін напав не для того, щоб просто окупувати території України

Україна має найбільші шанси на успіх – американський дипломат

Путін напав на Україну у 2014 році не для того, щоб анексувати Крим і захопити Донбас. Насправді, мотивація більш сильна, ніж анексія Криму та захоплення частин території східної частини України.

Про це розповів американський дипломат, колишній заступник Державного секретаря Сполучених Штатів з питань Європи та Євразії та координатор санкційної політики Сполучених Штатів під час адміністрації президента Барака Обами Деніел Фрід під час дискусії «Хто воює проти світової демократії?» Київського безпекового форуму 15 травня.

Фрід сказав, що питання України в зовнішній політиці Сполучених Штатів розглядається з позицій остаточного включення України у свою ментальну, геополітичну і безпекову мапу. Водночас, він наголосив, що президент США раніше дійсно піддався спокусі домовитися з Росією коштом України.

«Трамп під час кампанії 2016 року і впродовж перших тижнів чи, можливо, місяців при владі піддавався спокусі домовитися в дещо брудний спосіб з Росією коштом України. Є певні докази цього. Але йому не вдалося цього зробити через опозицію демократів і багато в чому спротив з боку багатьох республіканців», – сказав Фрід

За його словами, зараз активно обговорюються цінності, які мають бути покладені в основу легітимної зовнішньої політики. Він вважає, що зовнішня політика найкраще формується лише тоді, коли інтереси співпадають з цінностями. І якщо Україна дійсно стане суверенною, незалежною та сильною, то це буде означати поразку путінизму.

«Те ж саме стосується і нашої політики щодо України. Успішна Україна, тобто, суверенна, демократична і процвітаюча означатиме переконливу перемогу не лише для Сполучених Штатів та Заходу, і перш за все, звичайно, для України, але це буде означати також поразку путінізму», – сказав він.

Дипломат підкреслив, що у 2014 році Путін напав на Україну не для того, щоб анексувати Крим і захопити Донбас. Він впевнений, що агресія викликана саме потребою заблокувати реформістський прозахідний курс України. Це конче важливо для російського наративу.

 «Уявіть собі, якби Україна більш-менш пішла тим же курсом, яким 30 років тому пішла Польща. Така Україна завдала б нищівного удару путінізму, оскільки б продемонструвала росіянам, що альтернативний шлях можливий і для них», – пояснив він.

Фрід також додав, що росіяни порівнювали б себе з українцями. Тож Україна могла на власному прикладі показати їм брехню російської тези про те, що Росія є окремою цивілізацією, і що загальні правила демократії до неї застосувати неможливо.

Саме тут дипломат бачить не лише можливості для України, а й велику відповідальність. Це дійсно великий виклик для України, з яким вона повинна впоратися. Як це колись зробила Польща.

«Україна має можливість зробити все необхідне всередині своєї країни, аби зміцнити свою стратегічну позицію. І тут я можу провести ще одну аналогію з Польщею. Головні внутрішні реформи Польщі, які розпочалися і тривали кілька років після 1989 року, були рішучими, успішними, і саме вони заклали підвалини для вступу Польщі в Європейський Союз та НАТО. До того, як Польща достатньою мірою не показала свою успішність, такі кроки були неможливими», – сказав Фрід.

Дипломат також додав, що вірить в те, що в Україні це можливо. І це є єдиним для неї шансом.

«Але зараз ми знаємо, що така успішна внутрішня трансформація, яка відповідає зовнішньополітичним прагненням, є можливою. Єдиним способом для України унеможливити сценарій підписання «Ялтинської угоди» за її спиною якраз полягає в тому, щоб забезпечити цю внутрішню роботу на додаток до дипломатичних зусиль у Брюсселі, Берліні чи Вашингтоні»,– підсумував Деніел Фрід.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 570 | Додав: adminA | Теги: Київський безпековий форум, Деніел Фрід, 15 травня | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]