Вт, 2024-04-23, 15:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:16
Розширити повноваження Зеленського при призначенні голів ДБР і НАБУ Рада не погодилася
Інші останні Політичні новини

Рада не погодилася розширити повноваження Зеленського при призначенні голів ДБР і НАБУ

Верховна Рада не підтримала зміни до законопроекту №1014, якими розширюються повноваження президента при призначенні та звільненні голів Державного бюро розслідувань (ДБР) і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

За відповідне рішення проголосували 214 народних депутатів з 226 мінімально необхідних, повідомляється у Twitter парламенту.

Законодавча ініціатива була внесена до парламенту президентом Володимиром Зеленським, проте Конституційний суд визнав частково неконституційними положення законопроекту в частині розширення президентських повноважень при призначенні керівників НАБУ і ДБР.

Після цього за поданням профільного парламентського комітету з питань правової політики, Верховна Рада повинна була схвалити терміни підготовки змін до законопроекту. Однак за результатами голосування за дану постанову, рішення з цього питання ухвалене не було. Відповідно до ч.9 ст. 149 закону України «Про регламент Верховної Ради», такий документ вважається відхиленим.

Нагадаємо, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№2116).

Відповідно до закону, чинного директора ДБР Романа Трубу і його заступників звільнять. Керівників ДБР буде вибирати конкурсна комісія, до якої увійдуть три члени від парламенту, три – від президента, три – від уряду. Квота Кабміну буде делегована міжнародними організаціями.

Тим часом у команді Володимира Зеленського вже узгодили нову кандидатуру глави ДБР. Ним може стати заступник генерального прокурора Руслана Рябошапки Віктор Трепак.

Водночас не виключено, що тимчасовим виконувачем обов’язків глави ДБР замість Романа Труби буде призначена депутат від «Слуги народу» Ірина Венедиктова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 821 | Додав: adminA | Теги: розширення повноважень Зеленського, ДБР і НАБУ, рада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]