Пт, 2024-04-26, 01:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:25
Що Зеленський робитиме з Порошенком - Коломойський і "вендета" Портнова
Інші останні Політичні новини

Коломойський і "вендета" Портнова: Що Зеленський робитиме з Порошенком

ДБР відкрило 12 проваджень, головним фігурантом яких є Петро Порошенко
 
На цей раз Бюро зацікавилося відпочинком Петра Порошенка на Мальдівах із можливим використанням підроблених документів. Водночас головний опонент Порошенка, Ігор Коломойський, раптом почав демонструвати бажання домовитися. Напередодні нового політичного сезону олігарх не бажає воювати з досвідченим політиком, який може звернутися по підтримку до вулиці та Західних лобістів.

Портнов "доганяє"

Чергове провадження, в якому фігурує п’ятий президент України, відкрите ДБР за фактом відпочинку Порошенка на островах у січні 2018 року. Підставою стала заява заступника глави адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, який після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, напередодні свого повернення в Київ з вимушеної еміграції, обіцяв "доганяти" Порошенка завжди і всюди.

Свою обіцянку правник Януковича виконує, і за такою послідовністю багатьом вбачаються особисті мотиви – бажання помститися за вигнання з країни 2014 року. Після повернення до Києва навесні 2019-го Портнов уже написав пачку заяв до ДБР щодо Порошенка, за якими Бюро відкрило 11 проваджень. Справа по Мальдівах стала дванадцятою в цьому переліку. В липні президент побував у стінах ДБР на допиті й звинуватив Бюро в роботі на Портнова. Директор Бюро Роман Труба такий зв'язок заперечує. В Бюро уточнюють, що не заводять справ "проти когось", а відкривають провадження лише за фактом можливих протиправних дій.

За свого лідера вступилася партія "Європейська солідарність", пресслужба якої в оприлюдненій вчора заяві назвала ДБР "хлопчиками за викликом" Портнова, яких "поплічник Януковича отримав в концесію від нової влади". Там звернули увагу на те, що "за усталеною традицією, першим новину про чергове "розслідування" повідомив Портнов і вже потім її слухняно пережувала прес-служба ДБР". В "ЄС" погрожують Портнову кримінальною відповідальністю за інформаційний тролінг п’ятого президента.

Вчора ж у інформаційну війну включився генпрокурор Юрій Луценко (який збирається покинути цю посаду, коли дізнається ім’я нового спікера Ради, якому глава ГПУ напише заяву на звільнення). Порошенку не вручали підозр у жодній кримінальній справі, в кожній із них він є свідком, заявив генпрокурор.

Що сказав український мільярдер російським журналістам

Тим часом змінив тон заяв щодо п’ятого президента його головний досьогодні опонент, мільярдер Ігор Коломойський, який повернувся до України після дворічного перебування у Швейцарії та Ізраїлі 16 травня, перед інавгурацією президента Зеленського. Під час президентських виборів-2019 колишній очільник Дніпропетровської обласної держадміністрації у 2014 році зробив ставку на Володимира Зеленського. Казав, що в разі перемоги Порошенка піде на пенсію, епатажно називав тодішнього главу держави своєю маріонеткою, яка буде робити все, що йому скажуть, аби "спокутувати провину" за націоналізацію "Приватбанку" 2016 року. Не ліз за словом до кишені й попередній президент, публічно називаючи Зеленського "маріонеткою Коломойського".

Але от раптом журналіст Юрій Бутусов днями у Фейсбук оприлюднив несподівану інформацію про те, що на початку червня олігарх зустрічався з Петром Порошенком. Подробиць не повідомив, але останнім часом щось у стосунках цих двох фігур почало змінюватися. Раніше про факт такої зустрічі повідомляли інсайдерські канали. Про неї розповів Андрій Портнов. І от тепер на сумнівах поставлено хрест: зустріч таки була. І вона, можливо, щось змінила в стосунках її учасників.

Про це можна судити зі свіжих інтерв’ю Коломойського. Активно спілкуючись зі ЗМІ відразу після перемоги Зеленського, мільярдер демонстративно підкреслював своє бажання помиритися з Кремлем. А днями він дав інтерв’ю російському виданню РБК. Розмова вийшла не менш цікавою за попередні діалоги Ігоря Валерійовича з журналістами. Впадає у вічі інше: колишній власник "Приватбанку" вдався до діаметрально протилежної риторики щодо внутрішньоукраїнських проблем. При цьому він, схоже, продовжує надсилати сигнали в Кремль про бажання помиритися.

Насамперед Коломойський заявив, що Порошенко "впорався з основним завданням на посаді", а саме "врятував країну від вас (росіян – Ред.). Він прийшов, Криму вже не було, Донбас уже був захоплений де-факто. Він зупинив агресію. Я можу критикувати його як хочете, але не перед вами. Ми всередині розберемося самі".

По-іншому відповідає Коломойський і на запитання, коли між ним і Порошенком зіпсувалися стосунки. Каже, "було непорозуміння, світоглядні розбіжності. Не було ніякої сварки. Його цікавила підтримка "1+1" десь. Йому малювали, що він забере "Приватбанк" і "1+1" звалиться як приз".

Запевняє, що не матиме на Росії жодних бізнесів. "Якщо до кінця мого життя Крим не повернуть, то 100 відсотків Росія для мене закрита", - сказав бізнесмен російському журналісту. При цьому знов, як і в попередніх інтерв’ю, назвав події на Донбасі "громадянським конфліктом" з тією обмовкою, що "це наша внутрішня справа, і він переріс у гарячу форму тільки завдяки Російської Федерації. Вона є одним з основних спонсорів і джерелом цього громадянського конфлікту. Якби не було Росії і вона забралася б геть, то ми б закінчили всі ці питання мирним шляхом до загального задоволення максимум за два тижні".

Привертає увагу і висловлювання мільярдера про лідерів проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ) Віктора Медведчука і Юрія Бойка, які заробляли бали на президентських і парламентських виборах на зустрічах з очільниками влади в Кремлі. "Мене взагалі не цікавить, що говорять Бойко і Медведчук. Я вважаю, що вони колаборанти і зрадники. Ще просто їх зрада не вималювалася в статтю Кримінального кодексу", - сказав про них Коломойський. Начебто натякнувши своєму "молодшому партнеру" Зеленському на те, кого в новій політичній конфігурації слід вважати "ворогом". Про якого згадує і в контексті "газового питання". Каже, російський газ нам (Україні) "до задниці", що "трубу взагалі можна було б закрити й забути" і що це "фетиш, який придумали такі, як [мільярдер, якого вимагають видати США, Дмитро] Фірташ, [один з лідерів ОПЗЖ Сергій] Льовочкін, Бойко і Медведчук, щоб грабувати Україну і іноді Росію".

Важливим також є посил про те, що за Зеленського не буде змінена Конституція України в рамках реалізації Мінських угод (в частині особливого статусу Донбасу). Він вважає за потрібне "провести апдейт цих угод". "Потрібно прибрати зміну Конституції, замінити п'ятирічним перехідним періодом особливого статусу Донбасу, провести вибори на цій території під наглядом ОБСЄ", - вважає Коломойський.

Наостанок радить президенту РФ Путіну "швидше піти з України, зберігши обличчя".

Але залишмо за дужками нюанси стосунків Коломойського з баштами Кремля. Цікаво, чому змінилася його риторика щодо Порошенка і які наслідки для наших внутрішніх справ це матиме.

Коломойський закопує сокиру війни, але "Приват" не забуто

Бажання впливового дніпропетровця помиритися з колишнім (?) опонентом не приховується. Водночас є "червоні лінії", які він не переходить. Справа принципу для нього – це питання націоналізації "Приватбанку", яку він вважає "кидком" його особисто з боку Банкової. Тож не дивує, що ГПУ продовжує переслідувати колишнє керівництво Нацбанку України, яке мільярдер вважає особисто причетним до "справи "Привату".

Вчора Генпрокурор повідомив, що його заступник визнав достатніми докази для оголошення підозр екс-голові Нацбанку Валерії Гонтаревій і колишньому заступнику глави адміністрації президента Порошенка Олексію Філатову у справі про оборудки з мільярдером часів Януковича Сергієм Курченком.

Пильного заступника генерального прокурора звуть Сергій Кізь, і журналісти вважають його не лише протеже Луценка, але й близьким до керівника Офісу президента, колишнього адвоката Коломойського Андрія Богдана. Тож слід тут тягнеться до мільярдера. Між іншим, Луценко і Коломойський практично не критикують одне одного, а після президентських виборів олігарх фактично підтримав генпрокурора, заявив, що не бачить причин змінювати Луценка на посаді. Щоправда, іншої думки президент Зеленський, який має намір зупинити прокурорську кар’єру політика.

Тож на Гонтареву чекають нові серії переслідування. На відміну від Петра Порошенка. Який розуміє, що спроби помсти руками одіозного Портнова – це квіточки порівняно з тим, яку "теплу ванну" може організувати йому Коломойський і його команда юристів не без посильної участі нинішніх господарів Банкової. Адже коли восени в Зеленського буде власний генпрокурор і підконтрольні силовики, і коли почне працювати нова Верховна Рада з монобільшістю, яка за бажання наблизить зняття з Порошенка недоторканності – ситуація для Петра Олексійовича набуде зовсім непривабливих рис. Новій владі конче потрібні гучні справи і посадки. Сяде Порошенко чи ні – це вже похідне. Політично знищити його можна і без арешту.

Це розуміння може стимулювати п’ятого президента почати домовлятися з колишнім власником "Привату". Для якого, у свою чергу, прийшов час конвертувати перемогу його креатури на виборах у свіжі активи та гроші. Переконаність у несправедливості його розлучення з "Приватбанком" може спонукати на очікування моральної компенсації від того, кого олігарх вважає винним у несправедливості. А таких двоє: Порошенко і МВФ. До другого руки з Дніпра не дотягнуться. Залишається той, хто програв вибори. І він тут, в країні.

Стимулювати Порошенка пробують не лише батогом (справами, допитами і вуличним тролінгом), але й пряником. Цікаво спостерігати, як підконтрольні Коломойському мас-медіа зараз, на відміну від президентської виборчої кампанії, майже не атакують попередника Зеленського. А робити вони це вміють: доведено каналом "1+1".

Вулиця, Меркель і НАТО – аргументи Порошенка

Які аргументи може викласти на стіл у цій грі сам екс-президент? Він доволі технологічно створює собі імідж "патріота №1". Переслідувати якого – це чиста політика, а не наслідки давніх конфліктів довкола бізнесових питань. "ЄС" може організувати помітні вуличні акції і мобілізувати людей: достатньо згадати передвиборчі мітинги чи червневу успішну акцію під Київським університетом ім. Шевченка проти призначення туди професором усе того ж Портнова. Вулиця є серйозним козирем Порошенка. Адже протести в центрі столиці навряд чи хочуть бачити нова влада та її впливові дніпровські друзі.

Особливо на порозі першої своєї осені, яка обіцяє бути сповненою не лише захоплюючим знайомством із врученим народом на виборах господарством, а й дражливими для суспільства питаннями: від зняття мораторію на продаж земель до підвищення тарифів на енергоносії для населення. Не кажучи вже про питання Донбасу. На цих та інших темах восени працюватиме низка політиків, тим паче що часу в них після поразки на виборах у Раду тепер вдосталь. Це і Олег Ляшко, і націоналісти в асортименті, і команда Андрія Садового, і ціла група професійних популістів на кшталт Капліна. Фінансуватися акції будуть добре: невдоволених новою реальністю грошових мішків вистачить цій владі з головою.

Не виключено, що причиною раптової зміни риторики Коломойського і його "наїздів" на Росію якраз є спроба нівелювати одне з потенційно конфліктних питань – обурення патріотичної частини суспільства невиразною позицією команди Зеленського щодо агресора.

Так чи інакше, масові протести точно не потрібні "новим обличчям української влади". І Порошенка як одного з потенційних генераторів "вулиці" пробують замирити без крайнощів.

Ефективним запобіжником від крайнощів є прогнозована різко негативна реакція Заходу на можливе кримінальне переслідування людини, яка ще недавно була співрозмовником лідерів сучасного світу. Арештувати чи судити п’ятого президента України означало б стати на ті ж граблі, які вдарили по Януковичу в ситуації з посадками Юлії Тимошенко чи Юрія Луценка. При всіх обґрунтованих і замовних закидах на адресу Порошенка, його посадка – це ляпас Заходу, лідерам і політикам окремих країн, ЄС і НАТО, які підтримували українські позиції усе минуле п’ятиріччя. Від них не раз звучала теза про Порошенка як успішного реформатора. І якщо його переслідуватимуть, то це означатиме, що весь цей час вони підтримували злочинця. Ніхто з європейських лідерів не проковтне удар по власній репутації. Тому у Порошенка будуть найкращі лобісти.

Посадити – не посадять, але добряче попсувати нерви, схоже, готові. Посадка можлива лише у випадку обрання Зеленським проросійського сценарію. Тому меседж з табору Коломойського про зустріч із Порошенком, схоже, натякає: тепер ми сила, але люди ми цивілізовані, європами теж їздимо, тож час по-хорошому платити по старих боргах.


 Ігор Петренко

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 664 | Додав: adminA | Теги: Порошенко, Коломойський і вендета Портнова, Зеленський | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]