Сб, 2024-04-20, 04:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:54
Соцопитування - рейтинг Путіна знизився вперше за час антиукраїнської кампанії
Інші останні Новини російської федерації

Якщо в серпні за Путіна були готові проголосувати 57%, то у вересні – лише 49% опитаних.

У Росії вперше з початку української кризи скоротилося число тих, хто готовий голосувати на президентських виборах за чинного президента Владіміра Путіна. Про це свідчать результати опитування «Левада-Центру».

За даними досліджень «Левада-Центру», рейтинг Путіна, який сягнув свого піку у серпні, почав падати.

Зокрема, якщо в серпні за Путіна були готові проголосувати 57%, то у вересні – уже лише 49% опитаних.

Минулого разу менше половини респондентів вказували на Путіна як на бажаного президента у квітні (49%), у січні це число дорівнювало 29%.

Якщо перерахувати результат, виключивши тих, хто не визначився і не збирається голосувати, рейтинг чинного президента РФ складе 83% супроти 87% на місяць раніше (у квітні – 81%, у січні – 66%).

Значно знизилася і кількість тих, хто визначився з вибором: якщо в серпні кандидата, за якого респондент готовий проголосувати, називали 66%, то у вересні таких, хто визначився з вибором, було вже 59%. У січні цей показник становив 45%.

Заступник директора "Левада-Центру" Олексій Гражданкін зазначив, що рейтинг не може постійно бути на піку й повертається до більш нормальних значень, а про стійке зниження можна буде говорити, якщо воно продовжиться протягом двох періодів поспіль.

Крім того, пояснив він, серпень – місяць відпусток, і не-путінський електорат – переважно більш забезпечені громадяни, жителі великих міст – був у відпустках, тоді як прихильники президента були вдома і могли відповідати на запитання соціологів, у вересні ж ситуація вирівнялася.

Разом з тим керівник близького до Кремля Фонду розвитку громадянського суспільства Костянтин Костін наголосив, що результати опитувань інших великих соціологічних служб поки не показують подібного спаду рейтингу, та й говорити про тенденцію поки не можна.

«Але результат можна взяти до відома, і якщо зниження підтвердиться надалі - аналізувати в ході фокус-груп», -  додав він.

На думку члена Вищої ради "Єдиної Росії", голови АПЕК Дмитра Орлова, рейтинг понад 80% в умовах, коли не йде активна виборча компанія, – чудовий результат, тож стабілізація рейтингу на рівні весни 2014 року не становить для влади загрози. Він вважає, що невелика корекція рейтингу свідчить про оздоровлення суспільних настроїв і спад напруги.

Рейтинг найближчого переслідувача Володимира Путіна, лідера КПРФ Геннадія Зюганова, який у серпні був на мінімальному рівні (3%, 4% від числа тих, хто визначився), навпаки, почав зростати (4% і 7% відповідно).

Рівень підтримки "Єдиної Росії" зберіг пікове абсолютне значення (42%, як і в серпні), але в перерахунку на тих, хто визначився з вибором, дещо скоротився (63%, 62% за місяць до цього).

Нагадаємо, у березні за результатами опитування російського "Левада-Центру", 88% росіян підтримували анексію Криму Росією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: Соцопитування, рейтинг Путіна, антиукраїнської кампанії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]