Чт, 2024-03-28, 20:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:38
Сьогодні в Україні відзначають День української писемності та мови
Інші останні Офіційні новини

Сьогодні в Україні відзначають День української писемності та мови

У суботу, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови.

Про це повідомляють #Букви.

День української писемності та мови встановлений указом Президента України Леоніда Кучми від 6 листопада 1997 року “на підтримку ініціативи громадських організацій… в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця“.

Слід зазначити, що саме преподобного Нестора вважають “батьком української словесності”. Він був монахом Києво-Печерського монастиря, першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним із авторів “Повісті временних літ“. Саме Нестор увів історію Русі в річище всесвітньої історії.

Історія

Історія української мови починається від праслов’янської мовної єдності (до VI століття н. е.). Різні вчені по-різному трактують час виокремлення української мови з-поміж інших слов’янських. Історія її походження та становлення до сьогодні є об’єктом гострих суперечок як суто мовознавчого, так і політичного характеру. Розвиткові знань про ранню історію української мови заважали різні чинники. Більшість відомостей про мову розглядали крізь призму чужоземних, передусім російських, концепцій. Існування окремої української мови не було загально визнаним до початку XX століття.

Проте назву “українська мова” вживали, починаючи з XVI ст., на позначення мови українських земель Речі Посполитої.

Українська мова в світі

Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців налічує понад 45 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Наша мова також поширена у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці.

Українська є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Наразі українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються.

22 травня український Уряд схвалив нову редакцію Українського правопису, замінивши тим самим стару версію 1992 року. Пізніше Інститут мовознавства імені О. Потебні НАН України на своєму сайті опублікував повний текст документа. Всього в новій редакції налічується 282 сторінки, на яких докладно пояснюються головні зміни написання тих чи інших українських слів. #Букви розбиралися, зазнало чи суттєвих змін Український правопис.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1015 | Додав: adminA | Теги: День української писемності та мови, україна, Сьогодні | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]