Чт, 2024-03-28, 23:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:12
Створення Єдиного держреєстру випадків домашнього насильства Рада підтримала
Інші останні Офіційні новини

Верховна Рада України схвалила за основу проект закону про запобігання та протидію домашньому насильству.

Відповідний законопроект (№5294) в першому читанні підтримали 238 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

В ході обговорення законопроекту представники фракцій Радикальної партії, "Батьківщини", "Опозиційного блоку" виступили за те, щоб виключити з проекту закону поняття "гендер".

"Ми виключаємо поняття "гендер" із законопроекту", - підтвердила заступник міністра соціальної політики України Наталія Федорович.

У свою чергу перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко після дискусії озвучила, що при підготовці документа до другого читання до робочої групи залучать представників Всеукраїнської ради церков.

У проекті закону дано визначення різних типів насильства: домашнє, економічне, психологічне, фізичне, сексуальне. Визначено також поняття "запобігання" і "протидія домашньому насильству", "обмежувальний припис".

Законопроект передбачає створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства - створеної за допомогою автоматизованої системи електронної бази даних, згідно з якою здійснюється збір, зберігання, захист, облік, пошук, використання узагальнених даних про випадки домашнього насильства.

Також визначено перелік установ, які надають допомогу постраждалим внаслідок домашнього насильства, прописані їхні повноваження і порядок дій в разі виявлення фактів домашнього насильства, а також взаємодія державних органів між собою в зазначених питаннях.

У законопроекті визначено повноваження центральних органів виконавчої влади, які формують і реалізують державну політику в сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а також повноваження служб у справах дітей у сфері запобігання і протидії корупції та уповноважених підрозділів Національної поліції.

До повноважень органів, закладів охорони здоров'я пропонується віднести розробку та затвердження стандарту надання медичної допомоги потерпілим від домашнього насильства, затвердження порядку проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих.

Прописаний також порядок дій медустанов у даній сфері. Вони повинні повідомити місцевим органам влади та Національної поліції про виявлення пошкоджень, які могли виникнути внаслідок вчинення домашнього насильства, у випадку з дітьми - в Службу у справах дітей, надати медичну допомогу з урахуванням індивідуальних потреб.

Так, якщо виявлені пошкодження кримінального характеру постраждалих направляють на медичне обстеження; при виявленні пошкоджень, які свідчать про сексуальне насильство, постраждалих направляють на тестування на ВІЛ-інфекцію.

Крім того, виписані права потерпілих від домашнього насильства та спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству. До таких заходів належать обмежувальний припис щодо кривдника, взяття його на профілактичний облік та проведення з ним профілактичної роботи, направлення його на проходження програми для кривдників.

Раніше повідомлялося, що за останні п'ять років міліція фіксує зростання фактів домашнього насильства зі 110 тисяч випадків до 165 тисяч.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 822 | Додав: adminA | Теги: рада, Єдиний держреєстр випадків домашньо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]