Сб, 2024-04-20, 05:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:19
Трансляцію російських фільмів з пропагандою армії держави-окупанта Рада заборонила
Інші останні Політичні новини

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (друге читання)".

За це рішення проголосували 259 народних депутатів із 301 зареєстрованого у сесійній залі, передає УНІАН.

Законом, зокрема встановлюються загальні критерії для визначення аудіовізуальної продукції, що шкодить національній безпеці України, а саме - прославляє збройні формування держави-окупанта; забороняється публічне використання такої продукції та визначаються санкції до суб’єктів господарювання, які ігноруватимуть таку заборону.

Документ містить також положення, відповідно до якого на юридичних осіб – суб’єктів господарювання покладається відповідальність за неправомірне розповсюдження і демонстрування аудіовізуальних творів та встановлюється розмір адміністративно-господарського штрафу за кожен випадок такого розповсюдження або демонстрування.

Закон "Про кінематографію" доповнюється статтею 15-1 "Заборона розповсюдження і публічного демонстрування фільмів виробництва Російської Федерації, а також тих, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації".

В Україні забороняється розповсюдження і публічне демонстрування фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами РФ, а також фільмів, що пропагують (включаючи подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань РФ або їхніх окремих представників, та фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов`язаний із діяльністю зазначених органів чи формувань.

Заборона, встановлена цією статтею, не поширюється на фільми, які були вироблені до 1 січня 2014 року.

У Законі "Про кінематографію" визначається, що перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, – це публічний перелік, до якого включені особи, які своїми діями, у тому числі публічними висловлюваннями, створюють наявну або потенційну небезпеку життєво важливим національним інтересам України, загрожують охороні громадського порядку, забезпеченню охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають на території України.

Статтею 15 встановлюється, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, відмовляє у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів за наявності принаймні однієї з таких підстав: невідповідності поданих документів та матеріалів вимогам пункту 6 положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів та цього закону; наявності у фільмі матеріалів (висловлювань, дій тощо), які пропагують війну, насильство, жорстокість, фашизм і неофашизм, спрямовані на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, приниження нації, неповагу до національних і релігійних святинь, приниження особистості, що пропагують невігластво, неповагу до батьків, а також наркоманію, токсикоманію, алкоголізм та інші шкідливі звички; фільми порнографічного характеру, що підтверджується висновком експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів; одним з учасників фільму є фізична особа, включена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненому в установленому порядку; наявності обставин, передбачених частинами першою та другою статті 15-1 цього закону.

Державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, передбачених частиною першої цієї статті, не видається.

Розповсюдження та/або демонстрування фільмів, зазначених у частині 1 цієї статті, тягне за собою застосування до суб’єктів господарювання, що здійснюють таке розповсюдження та/або демонстрування, адміністративно-господарських санкцій у формі накладення адміністративно-господарського штрафу в розмірі від 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження або демонстрування, вчинених вперше, або у розмірі 50 мінімальних заробітних плат - за кожен наступний випадок.

Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та забезпечує своєчасне його оновлення.

Державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, передбачених частинами 1 і 2 статті 15-1, видані до набрання чинності Законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України", підлягають анулюванню в порядку, передбаченому зазначеним законом.

У Законі "Про телебачення і радіомовлення" визначається, що не допускається використання телерадіоорганізацій для, зокрема, трансляції телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Для цілей застосування цієї норми використовуються визначення та критерії, встановлені Законом "Про кінематографію"; трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач тощо), одним із учасників яких є особа, внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Встановлюється, що у разі виявлення Нацрадою ознак порушення телерадіоорганізаціями законодавства про кінематографію щодо квоти демонстрування національних фільмів і щодо розповсюдження чи демонстрування творів, розповсюдження і демонстрування яких заборонено законодавством про кінематографію, Нацрада складає про це відповідний акт та передає його центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, для вжиття заходів, передбачених законодавством.

Закон набирає чинності через два місяці з його опублікування.

У цілях застосування закону враховується, що станом на день його ухвалення державою-агресором та державою-окупантом є Російська Федерація.

Нагадаємо, 13 січня народні депутати підтримали цей законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 240 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Держкіно заборонило ще 20 російських фільмів і серіалів

Державне агентство України з питань кіно на основі рекомендацій експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів заборонило до показу 20 фільмів виробництва Російської Федерації.

"Перегляд фільмів відбувся на прохання ТРК "Студія 1+1", яка звернулася до Державного агентства України з питань кіно надати експертну оцінку переліку серіалів/фільмів російського виробництва з метою підтримки власної ініціативи щодо відмови від показу фільмів та серіалів про російських військових, поліцію тощо. У списку значилося 25 серіалів/фільмів, з яких експертною комісією з питань розповсюдження та демонстрування фільмів... було рекомендовано заборонити 20 для кіно-телепоказу, публічного комерційного відео, домашнього відео на території України", - йдеться в повідомленні Держкіно, оприлюдненому в четвер, 5 лютого.

Коментуючи це рішення, голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив: "Зазначені фільми є ідеальними зразками пропагандистського кіно в найгіршому його розумінні. Ми переконані, що таким фільмам не місце на наших екранах під час неоголошеної війни проти України".

Так, Держкіно України заборонило фільми і серіали "Снайпер" (реж. А.Щербинін), "Марш-кидок" (реж. Н.Стамбула), "Козак" (реж. І.Копилов), "Служу вітчизні" (реж. А.Щербинін), "Дружба особливого призначення" (реж. О.Феоктістов), "Чоловічий сезон. Оксамитова революція" (реж. О.Степченко), "Літо вовків/Краплі крові на квітучому вересі" (реж. Д.Іосіфов), "Хімік" (реж. В.Плоткін), "Оперативний псевдонім 1, 2" (реж. І.Талпа), "Пани офіцери" (реж. А.Кравчук), "Туман" (реж. І.Шурховецький, А.Аксененко), "Майор Вєтров" (реж. О.Франскевич-Лайе), "Солдати 13, 14, 15, 17" (реж. Ф.Красноперов, Д.Кузьмін, В.Ніколаєв, В.Тумаєв, Г.Зімін), "Чоловіча справа 1, 2" (реж. Т.Кеосаян), "Кодекс честі 1, 2, 3, 4" (реж. Г.Ніколаєнко), "Чоловічий сезон. Оксамитова революція" (реж. О.Степченко, т/с), "Собр" (реж. С.Марев), "Псевдонім "Албанець" - 1, 2, 3" (реж. Р.Кубарєв, П.Якушев, О.Карелін), "Група "Зета" 1, 2" (реж. В.Татарський), "Смерш" (реж. С.Ройзман).

Нагадаємо, торік у грудні Державне агентство України з питань кіно відмовило у видачі прокатних посвідчень російським фільмам "Мами-3" Георгія Малкова та Еміля Ніикогосяна і "Тарас Бульба" Володимира Бортка, а також телесеріалів "Кремінь" та "Кремінь-2" Володимира Єпіфанцева і Олександра Аншютца.

Раніше в грудні Україні заборонили 71 фільм і серіал за участю Охлобистіна. А в листопаді Держкіно заборонило в Україні показ 69 фільмів з участю Пореченкова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 854 | Додав: adminA | Теги: рада, пропагандою армії держави окупанта, російських фільмів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]