Ср, 2024-04-24, 20:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:03
У Болгарії антиурядові протести не вщухають вже четвертий день
Інші останні Новини Європейського Союзу

Антиурядові протести у Болгарії не вщухають вже четвертий день

У Болгарії тривають антиурядові протести. Опозиція в парламенті ініціювала голосування про недовіру уряду. Президент країни порівняв уряд з мафією. Прем'єр заявив, що відкритий до діалогу.

Антиурядові протести в Болгарії не вщухають вже четвертий день поспіль. Тисячі людей в неділю, 12 липня, вийшли на вулиці столиці країни Софії і низки інших міст, в тому числі Бургаса, Варни і Пловдива з вимогою відставки уряду прем'єра-консерватора Бойка Борисова. Демонстранти скандували "мафія" і "у відставку".

Соціалісти з опозиції в болгарському парламенті вже ініціювали голосування про недовіру прем'єру Борисову. Очікується, що воно відбудеться 15 липня. Лідерка Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова звинуватила Борисова і його партію "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" в "мафіозно-олігархічному" стилі управління.

Демонстрації почалися 9 липня, після обшуків в адміністрації президента, які були обумовлені розслідуванням двох не пов'язаних між собою справ про корупцію та розголошення державної таємниці. Уповноважений у боротьбі з корупцією і радник президента з питань безпеки були затримані для допитів. Глава держави Румен Радев, давній критик уряду Борисова, якого він звинувачує у зв'язках з олігархами, поклав відповідальність за обшуки на прем'єра і закликав міністрів скласти повноваження, порівнявши уряд з мафією.

У свою чергу, Борисов заявив, що відкритий для діалогу і поважає право кожного на протест. Він закликав демонстрантів "бути обережними і не допустити пролиття жодної краплі крові під час мирного протесту", зазначивши, що риторика ненависті "не призведе ні до чого хорошого".

Як повідомляє агентство AFP, у понеділок, 13 липня, в Софії має відбутися чергова антиурядова демонстрація. На четвер, 16 липня, організаторами протестів анонсовані загальнонаціональні мітинги.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 592 | Додав: adminA | Теги: Болгарія, антиурядові протести | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]