Пт, 2024-04-26, 04:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:16
У питанні конфіскації активів з рф на користь України - як Канада здійснила революцію
Інші останні

Канада першою із західних країн законодавчо прописала можливість використовувати на підтримку України конфісковані російські активи, що потрапили під санкції через війну.

По суті, це є перший практичний крок до вилучення російських активів за кордоном і використання їх для відшкодування воєнних збитків Україні, йдеться у статті кандидата юридичних наук, директора Центру Дністрянського Івана Городиського та проректора Українського католицького університету Дмитра Шеренговського Канадський прецедент: як конфісковані російські активи будуть передані Україні.

28 квітня віце-прем’єрка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд внесла пропозиції щодо запровадження механізму конфіскації та можливого відшкодування, базуючись на рішенні нижньої палати парламенту (фінальне голосування відбулося 9 червня).

Відповідні поправки до закону "Про спеціальні економічні заходи" (Special Economic Measures Act) Сенат Канади затвердив 23 червня.

Таким чином, Канада стала першою країною в світі, законодавство якої дозволяє стягувати наразі заморожені російські активи для передачі їх Україні.

При цьому оновлений закон передбачає не просто механічну конфіскацію, а достатньо збалансовану процедуру, в якій є місце і виконавчій, і судовій гілкам влади.

Згідно з канадським законодавством, фактичними підставами для конфіскації активів можуть бути:

- звернення міжнародної організації держав (organization of states) або об'єднання держав (association of states), членом яких є Канада, до такого кроку;

- серйозні порушення міжнародного миру і безпеки;

- грубі та систематичні порушення прав людини скоєні в іноземній державі;

- значні корупційні дії за участю громадянина іноземної держави.

Очевидно у випадку "об'єднання держав" мова йде про G7 чи умовну коаліцію для України сформовану в рамках багатостороннього міжнародного договору для забезпечення відшкодування жертвам і потерпілим від війни в Україні.

Друга підстава – серйозні порушення міжнародного миру і безпеки, допускає односторонній характер такого кроку, однак враховуючи безпрецедентність ситуації, ймовірно, рішення буде приймати канадський уряд синхронно з міжнародним партнерами.

Після конфіскації вилучені кошти, згідно з рішенням уряду, можуть бути використані для:

- відбудови іноземної держави, яка постраждала від серйозного порушення міжнародного миру і безпеки;

- відновлення міжнародного миру і безпеки;

- відшкодування жертвам серйозного порушення міжнародного миру і безпеки, грубих і систематичних порушень прав людини або актів значної корупції.

Проте, безвідносно до сценаріїв використання заморожених активів, цей закон має стати дуже важливим прецедентом.

У першу чергу, українські дипломати можуть використовувати застосовані Канадою підходи як приклад у переговорах щодо долі заморожених активів з іншими державами-розпорядниками.

По-друге, відсилання до можливого рішення міжнародної організації чи об’єднання держав свідчить про те, що саме багатостороннє вирішення питання відшкодування для України є найбільш пріоритетним для наших партнерів.

І по-третє, це потужний сигнал для агресора і для міжнародної спільноти про невідворотність виплати Україні відшкодування за збитки від російського вторгнення.

Докладніше - у матеріалі Івана Городиського та Дмитра Шеренговського Канадський прецедент: як конфісковані російські активи будуть передані Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Переглядів: 397 | Додав: adminA | Теги: Революція, Канада, україна, конфіскація активів з рф | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]