Сб, 2024-04-20, 07:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:24
У справі вбивства Павла Шеремета перше судове засідання
Інші останні Кримінальні новини

Перше судове засідання у справі вбивства Павла Шеремета - репортаж

Кордони поліції, акція на захист підсудних та відбір присяжних. 4 вересня відбулось перше засідання Шевченківського районного суду Києва у справі про вбивство Павла Шеремета.

Шевченківський районний суд Києва 4 вересня почав розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Перед судом постали троє обвинувачених: рок-музикант, сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, дитяча лікарка і волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.

На першому засіданні суд здійснював відбір присяжних, які братимуть участь у засіданнях. Адже про слухання справи саме судом присяжних просив захист підсудних - можливість розгляду справи у складі двох професійних суддів та трьох присяжних передбачена, якщо ідеться про провадження щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Це клопотання суд задовольнив.

Надзвичайні заходи безпеки

Підступи до Шевченківського райсуду охороняли два кордони поліції. Перший розташувався у провулку на підході до споруди суду. Тут зупиняли усіх перехожих і оглядали їхні особисті речі. Другий кордон стояв безпосередньо перед входом в суд. У дворі були помітні спецавтомобілі, автобуси і вантажівки з захищеними вікнами. Правоохоронців було приблизно вдвічі більше за тих 20-30 активістів, які стояли навпроти входу до суду з транспарантами "200 днів брехні", вигукували образливі слова на адресу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та вимагали негайного звільнення обвинувачених у вбивстві Шеремета волонтерів і ветерана війни на Донбасі.

Щоби потрапити в середину суду треба було пред'явити документи і повідомити, до якої судової зали прямує відвідувач. Після проходу через металошукач у відвідувачів додатково оглядали особисті речі та окремо перевіряли мобільним металошукачем. Але й цього виявилося недостатньо для доступу до зали, де слухалася справа про вбивство Павла Шеремета.

Початок засідання затримався майже на годину, тож коли згодом до вже і так заповненої зали намагались потрапити журналісти, бійці судової охорони відсікли частину представників преси і не допустили в приміщення, пояснивши тим, що засідання вже почалося і в них є наказ зачинити двері на вхід.

Перебіг засідання

Тим часом суд заслуховував сімох кандидатів у присяжні, які переважно розповідали про свою кваліфікацію, родинний стан та спростовували причетність до осіб, зацікавлених у тому чи іншому рішенні суду. Під час слухань цих відповідей стало зрозуміло, що лише дві особи зі сімох кандидатів мали юридичну освіту.

За підсумками цієї процедури суд прийняв самовідвід одного з них та задовольнив відвід захистом ще одного присяжного через конфлікт інтересів і можливу необ'єктивність під час розгляду справи. Список п'ятьох присяжних, імена яких були оголошені публічно, буде переданий на автоматизований розподіл і згодом буде визначено трьох основних присяжних та двох запасних.

Після цього суд ухвалив призначити наступне судове засідання за три тижні - на 28 вересня. Його проводитимуть двоє професійних суддів-жінок Оксана Голуб і Марина Антонюк, які й сформують остаточно суд присяжних.

Фінал суду очікується нескоро

Після завершення судового засідання адвокат Дмитро Круговий пояснив відводи кандидатам у присяжні сумнівами в їхній неупередженості і відповідності всім вимогам. "За три тижні суд почне заслуховувати текст обвинувачення і має визначити перебіг подальшого дослідження доказів: допити свідків, обвинувачених, потерпілих, дослідження речових доказів тощо. Судовий вердикт має бути винесений простою більшістю голосів. Навіть якщо троє присяжних проголосують за одне рішення, то судді мають підкоритися більшості і допомогти у складанні його тексту, бо там лише двоє присяжних мають юридичну освіту", - сказав адвокат.

Обвинувачені у вбивстві Шеремета Антоненко, Кузьменко і Дугарь впевнені, що зможуть надати суду незаперечні докази своєї невинуватості. "Цей судовий цирк шапіто ясно демонструє, що ми є політичними в'язнями, бо ми патріоти і брали участь у війні проти російської агресії. Нас судять за телефонними дзвінками "зверху" і це очевидно всім", - заявив Антоненко журналістам після судового засідання.

Своєю чергою, представник потерпілої у справі про вбивство Шеремета, власниці інтернетвидання "Українська правда" Олени Притули, адвокат Віталій Громченко заявив DW після засідання, що розкриття цього злочину явно затягувалося в часі, замовники та організатори злочину і досі не встановлені, і що він не довіряє ані слідчій групі, ані висунутій нею версії. "З матеріалів справи виглядає, що це було політичне вбивство, пов'язане з професійною діяльністю Шеремета, а його намагаються подати, як звичайне вбивство з якихось інших мотивів. Я взагалі не вважаю, що до розслідування цієї справи слід було допускати Службу безпеки України", - сказав адвокат.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 667 | Додав: adminA | Теги: справа вбивства Павла Шеремета, перше судове засідання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]