Пт, 2024-05-10, 03:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:14
Україні запропонували підтримку з ядерної та радіаційної безпеки 11 країн
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

11 країн готові виділити Україні 37 млн. євро з метою підтримки ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) з посиланням на інформацію, озвучену під час зустрічі делегації України із заступником Генерального директора МАГАТЕ – директором департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар.

"Українську делегацію поінформовано, що на сьогодні допомогу Україні вже запропоновано з боку 11 країн (Австралії, СЩА, Румунії, Угорщини,Франції, Німеччини, Швеції, Ізраїлю, Японії, Канади, Швейцарії), загальним обсягом 37 млн. євро", - йдеться в повідомленні ДІЯРУ.

Зустріч відбулася під час Сьомої наради договірних сторін з розгляду виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.

Делегація України провела ряд робочих зустрічей, під час яких було представлено актуальну інформацію щодо поточної ситуації в Україні, пов’язаної із військовим вторгненням рф, захопленням ядерних установок, руйнуванням об’єктів інфраструктури та населених пунктів України, що має негативні наслідки, у тому числі, для ядерної та радіаційної безпеки у державі, забезпеченням у поточних умовах регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Так, було обговорено можливість місії МАГАТЕ на окуповану Запорізьку АЕС. Сторони дійшли згоди, що в умовах коли ця АЕС перебуває у окупованому стані російськими військовими, це не є можливим.

Єдиним рішенням, що може забезпечити безпечну експлуатацію АЕС є повна її деокупація та повернення під контроль України. У тому числі, це дозволить відновити безпечні умови для перебування на майданчику ЗАЕС як інспекторів МАГАТЕ, так і інспекторів Держатомрегулювання.

Сторони домовились робити все можливе для досягнення цієї мети. Також було обговорено необхідність актуалізувати потреби України у зв’язку із впливом військового вторгнення рф на можливість реалізації та актуальність заходів, передбачених у проєктах співробітництва.

Зокрема, у рамках надання міжнародної технічної допомоги через систему RANEТ.

Нагадаємо, ще у червні МАГАТЕ не відмовлялося від ідеї відвідати окуповану російськими військами Запорізьку атомну станцію. Про це повідомляв генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.

Водночас в “Енергоатомі” наполягають, що ніхто з України представників МАГАТЕ на Запорізьку АЕС не запрошував.

А візит гендиректора МАГАТЕ або його представників на ЗАЕС має на меті лише одне – в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів.

Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечне радіаційне тло та контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки та загалом наголосило б, що зараз на АЕС все гаразд. Мовляв, решта питань – вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 427 | Додав: adminA | Теги: 11 країн, україна, ядерна, радіаційна безпека, підтримка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]