Пт, 2024-04-19, 13:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:45
Віцеадмірал Сергій Гайдук - як міжнародні навчання Sea Breeze допомагають Україні стримувати російську агресію
Інші останні Офіційні новини

Як міжнародні навчання Sea Breeze допомагають Україні стримувати російську агресію – віцеадмірал Сергій Гайдук

Цього року в зв'язку з пандемією коронавірусу міжнародні навчання Sea Breeze проходили лише в морській та повітряній компоненті.

Всього до навчань Sea Breeze-2020 було залучено 2000 осіб з восьми країн, 20 кораблів, а також літаки та гвинтокрили. Крім України та Сполучених Штатів, в навчаннях брали участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії та Туреччини. Докладніше про навчання та те, як вони допомагають Україні стримувати російську агресію на морі Українському радіо розповів віцеадмірал, командувач військово-морських сил Збройних Сил України 2014-2016 років Сергій Гайдук.

"Корективи в зв’язку з коронавірусом були очевидними, ми не мали берегової фази в ході навчань, яка проводилась до цього щорічно. Були також обмеження, пов'язані з роботою штабу керівництва, які працювали в режимі відеоконференції", – розповів Сергій Гайдук.

Нагадаємо, особливістю цьогорічних навчань була спільна дистанційна робота двох штабів: один знаходився в Одесі, а інший – в Роті, Іспанія. Також під час виконання спільних дій вперше було відпрацьовано елемент практичних стрільб зі знищення морських цілей із застосуванням озброєння вертольота.

"Зазначу, що для того, щоб безперервно стримувати Росію, потрібні системні заходи і навчання класу Sea Breeze є одним з невеликих кроків, які дійсно стримують російське панування в Чорному морі. Навчання із застосуванням морської авіації по маломірних швидкохідних цілях є дуже актуальним для виконання завдань в Азовському морі. Дуже приємно, що кожен сценарій Sea Breeze вносив певні корективи, в тому числі й з урахуванням тих викликів, які є в ході протистояння російській агресії", – зазначив віцеадмірал.

Що стосується Чорного моря, як підкреслив Сергій Гайдук, то Україна повинна чітко розуміти, що дії Чорноморського флоту Російської Федерації як елемент зовнішньої політики направлені більше на східний фланг НАТО: "Україна в даній ситуації є тим поребриком, який існує між НАТО і РФ".

Також експерт торкнувся питання розбудови ВМС в України, наголосивши, що в Україні практично відсутня державна морська політика: "Відповідно, кроки щодо ситуації, яка складається в Чорному та Азовському, є ситуативними, а не системними".

"Перш за все, потрібна політична воля президента: він повинен сказати, що Україна – це морська держава. Відповідно до цього всі законодавчі і виконавчі структури почнуть рухатись.

По-друге, треба сформувати орган з питань державної морської політики, якого в Україні, на жаль, немає. Відповідно йдеться про програму кораблебудування та нарощення засобів в акваторії Чорного та Азовського морів", – підсумував Сергій Гайдук.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 601 | Додав: adminA | Теги: україна, Sea Breeze, російська агресія, віцеадмірал Сергій Гайдук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]