Чт, 2024-03-28, 15:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:11
Відкрила секретні документи КДБ Латвія
Інші останні Новини Європейського Союзу

  Латвія відкрила секретні документи КДБ

20 грудня Національний архів Латвії відкрив доступ до частини картотеки КДБ — так званих "мішків ЧК".

Про це повідомляє портал Delfi.

Архів у вигляді файлів у форматі PDF викладений за адресою kgb.arhivi.lv. Також можна зайти на основний сайт архіву — www.arhivi.gov.lv, потім вибрати розділи Aktualitātes або Virtuālās izstādes un digitālie resursi. Документи опубліковані в відсканованому вигляді, тобто основна частина картотек буде російською мовою, а текст — написаним від руки.

Картотека агентури КДБ в Латвійській СРСР (всього 10 612 карток) опублікована в алфавітному порядку. У неї входять імена і активних в кінці 1980-х років агентів, і виключених. Також 1-й відділ КДБ (розвідка) вносив в цей архів загальні дані про осіб, які планували виїхати з СРСР за кордон, а також імена потенційних кандидатів для вербування у разі війни або непередбаченої ситуації.

Оприлюднена і картотека "позаштатних оперативних працівників КДБ" — осіб, які на громадських засадах надавали чекістам "допомога в контррозвідувальної діяльності на транспортних, промислових об'єктах, а також окремих закладах Міноборони". У цьому архіві знаходиться 75 карток. Позаштатним оперативникам не давали позивних, а створювали абревіатуру з перших букв імені, прізвища та по батькові.

Суперечки навколо відкриття архівів КДБ в Латвії йшли протягом десятиліть. Передбачається, що на початку 1990-х років найцінніша частина архіву могла бути вивезена в Москву.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 960 | Додав: adminA | Теги: секретні документи КДБ, латвія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]