Пт, 2024-04-26, 13:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:47
Висновок та власні пропозиції щодо доопрацювання закону про реформу КСУ оприлюднила Венеційська комісія
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Венеційська комісія надала роз’яснення щодо двох законопроєктів, які стосуються діяльності Конституційного суду України зокрема вказала на окремі недоліки та висловила свої пропозиції щодо доопрацювання законопроєкту №4533.

Висновок було опубліковано на сайті Венеційської комісії.

Венеційська комісія позитивно оцінила положення документу, що стосуються покращення доступу громадян до Конституційного суду зі скаргами. Зокрема, вони включають можливість подачі скарг та обміну кореспонденцією в електронному вигляді, надання можливості усувати недоліки скарг, запровадження можливості відшкодування витрат скаржникам.

Однак у комісії вказали, що законопроєкт також має деякі недоліки. Найголовніше, що він не містить положень про нову систему конкурсного відбору суддів, що включає міжнародний компонент, як це рекомендовано в Терміновому висновку.

“Хоча цю систему призначення не потрібно включати до законопроєкту, зміну до статті 11 Закону про Конституційний суд слід видалити, а поточні вакансії в Конституційному суді заповнити лише після вдосконалення системи призначень”, – йдеться у висновку.

Основними рекомендаціями Венеційської комісії щодо змін до законопроєкту є наступні:

– запровадження градації видів дисциплінарних стягнень для суддів КСУ

– конкурсного відбору суддів КСУ із залученням міжнародних експертів;

– кола осіб, які матимуть право ініціювати дисциплінарні провадження щодо суддів КСУ, зокрема включивши в перелік цих осіб НАЗК;

– можливості перегляду рішень КСУ у разі притягнення судді до кримінальної відповідальності, пов’язаної з ухваленням цього рішення.

Крім того, у висновку наголошується, щоб КСУ проявив стриманість у разі оскарження цього закону та надати письмові пропозиції щодо можливого удосконалення його положень.

Раніше Верховна рада призначила Віктора Кичуна новим суддею Конституційного суду України. Народні депутати підтримали кандидатуру від фракції “Слуга народу”.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 588 | Додав: adminA | Теги: реформа КСУ, закон, доопрацювання, пропозиції, Висновок, Венеційська комісія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]