Сб, 2024-04-20, 01:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:26
Вступив в силу закон, який може повернути гроші вкладникам "Михайлівського"
Інші останні Економічні новини

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських і інших фінансових послуг" №1736-VIII, який, зокрема, дозволить повернути кошти ошуканим вкладникам банку "Михайлівський", набув чинності 19 листопада, передає УНІАН.

Верховна Рада 15 листопада прийняла закон про захист вкладників, які постраждали внаслідок афери в банку "Михайлівський". Він передбачає надання права Фонду гарантування вкладів фізосіб після ретельного вивчення всіх обставин укладення кожного конкретного депозитного договору і розробки порядку виплат забезпечити повернення коштів вкладникам.

16 листопада Порошенко підписав закон. За словами президента, через 20 днів після вступу в силу закону, після перевірки документів, відповідно до закону, Фонд гарантування вкладів може почати виплати коштів ошуканим вкладникам.

За інформацією Фонду гарантування вкладів, прийняття закону дасть правові підстави для виплати відшкодування більшості "спірних" вкладників, які оформляли вклади на пов'язані з банком "Михайлівський" фінансові компанії. Йдеться про 14 тисяч осіб з депозитами на загальну суму 1,2 мільярда гривень.

Старт виплат передбачено протягом 20 робочих днів після прийняття закону.

Національний банк України визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня.

За інформацією НБУ, напередодні, 20 травня, коли глава правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко покинув посаду, банк під прикриттям технічного збою провів низку сумнівних операцій з перекладу вкладів фізосіб, збільшивши навантаження на Фонд гарантування на 1 мільярд гривень - до 2,6 мільярда гривень.

Ключовий акціонер банку Віктор Поліщук нібито продав свою частку в банку напередодні введення тимчасової адміністрації, проте Національний банк України заявив, що не погоджував зміни власника, оскільки не отримував відповідного звернення. Крім того, напередодні введення тимчасової адміністрації банк "Михайлівський" уклав договори факторингу з фінансовими компаніями "Фагор" і "Плеяда", згідно з якими поступився права вимоги по своїх кредитах.

У серпні Національна поліція повідомила про вручення підозри й арешт екс-глави правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенко, який підозрюється в розкраданні 870 мільйонів гривень коштів і доведенні банку до неплатоспроможності. Йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 795 | Додав: adminA | Теги: закон, гроші вкладникам Михайлівського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]