Сб, 2024-04-27, 00:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:59
За брехню в деклараціях Рада посилила покарання
Інші останні Кримінальні новини

  Верховна Рада ухвалила закон про відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації із правками, яких вимагав президент Зеленський.

Правки до закону про відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації (№4651) підтримали 315 народних депутатів. Перед цим Рада ухвалила вихолощений закон, прибравши з нього кримінальну відповідальність для чиновників. Президент наклав на документ вето, та запропонував парламентарям вилучити норми, які передбачали послаблення відповідальності і захищали від покарання за не надання відомостей про майно родичів декларантів – тобто суб’єкти декларування могли таким чином ухилятись від подачі реальних даних про об’єкти декларування.

Нагадаємо,  4 грудня Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – законопроект 4460-д за брехню про статки передбачає штраф і обмеження волі. «За» проголосувало 289 народних депутатів. Однак НАЗК розкритикувало документ, оскільки він  не передбачає позбавлення волі за умисне недостовірне декларування або не подання декларації.

27 жовтня Конституційний суд скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу України про кримінальну відповідальність за внесення недостовірних даних в електронну декларацію, а також визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, цілодобовий доступ до реєстру декларацій і моніторинг способу життя.

Після чого НАЗК звернулося до президента з проханням накласти вето на цей законопроект.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 577 | Додав: adminA | Теги: рада, брехня в деклараціях, покарання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]