Пт, 2024-04-19, 06:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:33
За статусом основного союзника поза НАТО Рада в п’ятницю може звернутись до США
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада, швидше за все, проведе позачергове засідання в п’ятницю, 18 червня, і розгляне проєкт постанови про звернення до Конгресу США з приводу статусу основного союзника поза НАТО (MNNA).

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат від Слуги народу Олександр Качура.

Раніше його колега від Євросолідарності Олексій Гончаренко повідомив, що зібрав необхідні 150 підписів для того, щоб Рада розглянула звернення до Конгресу на позачерговому засіданні.

«Вчора в НАТО оголосили, що Україна отримає членство через ПДЧ. Однак статус MNNA не заважає Україні йти до Альянсу. І голосування за мій проєкт звернення до Ради слугуватиме важливим сигналом для Росії і світу про наш цивілізаційний вибір. Також надання Україні статусу MNNA продемонструє Кремлю, що Україна є ключовим союзником США в Східній Європі», — пояснив нардеп.

Проєкт постанови зареєстрували у Верховній Раді 15 квітня 2021 року. У пояснювальній записці сказано, що її ухвалення залучить міжнародно-правові механізми гарантування безпеки України, дасть можливість брати участь у спільних оборонних ініціативах, проводити спільні дослідження військового характеру, брати участь у низці контртерористичних заходів і поставляти обмежені види озброєння.

Статус MNNA виник в 1989 році, спочатку MNNA були Австралія, Єгипет, Ізраїль, Південна Корея і Японія. Зараз такий статус мають 17 країн: Афганістан, Аргентина, Австралія, Бахрейн, Бразилія, Єгипет, Ізраїль, Японія, Йорданія, Корея, Кувейт, Марокко, Нова Зеландія, Пакистан, Філіппіни, Таїланд і Туніс,

Статус основного союзника поза НАТО дає США і країні, з якою Вашингтон укладає союз, можливість здійснювати низку дій, зокрема забезпечувати військову допомогу або координувати свої військові дії.

У 2019 році до Палати представників Конгресу США внесли законопроєкт, який передбачає можливість надати Україні статус MNNA.

За підсумками саміту 14 червня лідери НАТО опублікували комюніке, в якому підтримали рішення від 2008 року про те, що Україна стане членом Альянсу, і закликали продовжувати реформи, зокрема боротьбу з корупцією і реформу СБУ.

Також в комюніке сказано, що статус партнера з розширеними можливостями «сприятиме більшій сумісності з можливістю проводити більше спільних навчань, тренінгів та посилення ситуаційної обізнаності».

Президент України Володимир Зеленський під час розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом 6 квітня заявив, що вступ до НАТО — єдиний шлях до завершення війни на Донбасі.

12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера з розширеними можливостями в НАТО.

9 березня 2018 року НАТО надало Україні статус країни-аспіранта — офіційне визнання прагнення держави отримати повноцінне членство в Альянсі. Курс на вступ до НАТО закріплено в Конституції України в 2019 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 740 | Додав: adminA | Теги: США, статус основного союзника поза НАТО, рада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]