Чт, 2024-04-25, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:24
Заява глави МЗС - Україна звернулась до білоруської опозиції
Інші останні Офіційні новини

Україна звернулась до білоруської опозиції – заява глави МЗС

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба закликав білоруську опозицію прояснити бачення майбутніх відносин між країнами та озвучити ставлення до агресії РФ.  Міністр також прокоментував загрози нацбезпеці України,  перенесення ТКГ з Мінська, та наступні «нормандські» переговори.

Дипломат в інтерв’ю «УНН» заявив, що компенсації від Ірану за збитий літак МАУ повинні бути максимальними, але на наступних перемовинах вони не обговорюватимуться. Кулеба також розповів, коли запустять майданчик щодо деокупації Криму і навіщо РФ возить європейських політиків на окупований півострів. Усе інтерв’ю за хвилину.

Україна хоче дізнатись думку білоруської опозиції щодо розвитку відносин з Україною, ставлення до агресії РФ та окупації українських територій. «Я нічого на цю тему не чув», крім заяв Тіхановської про Крим, ніби вона не знає, що там відбувалось у 2014 році і з’ясує, коли стане президентом. А Латушко, коли був послом при ЮНЕСКО під час розгляду порушень прав людини в окупованому Криму «діяв не так, як очікувала б українська сторона від дружньої, сусідньої держави». До того ж білоруська опозиція висловлює «дуже позитивні заяви про дружні відносини з Росією».

«Білорусь зараз не робить вибір між Росією і Заходом. І це дуже важливо розуміти». Хто очолить Білорусь у разі зміни влади Україна не знає  і не виключає, що Лукашенко збереже свій пост.

Союзна держава РФ і Білорусі загрожує нацбезпеці України. «Будь-яке зміцнення позиції Росії у Білорусі становить загрозу для національних інтересів України». Щоб допомогти уладнати кризу Лукашенку, Путін вимагатиме повної реалізації проекту Союзної держави.  Росія може ввести до Білорусі своїх військових та спецназівців під виглядом «зелених чоловічків», вважає Кулеба. А заяви про сотні українських екстремістів Путін використає як прикриття для введення туди своїх бойовиків. Україна відслідковує усі можливі сценарії.

Україна до останнього сподівалась на видачу бойовиків ПВК «Вагнера», затриманих у Білорусі. Передача «вагнерівців» Росії  – «це був навіть не удар в спину, це був удар в серце з посмішкою на обличчі».

Україна не призупиняла відносини з Білоруссю, а лише поставила на паузу контакти до стабілізації ситуації, відкладено і підготовку до спільного форуму у жовтні. Однак контакти між МЗС країн збереглись.  «Ніхто не планує з Білоруссю будувати залізну стіну щоб від неї відгородитись. Тут потрібно займати дуже зважений підхід, принциповий, але зважений.»

Жителі Білорусі не виїжджають масово до України, щоб врятуватись від режиму. «Ми не спостерігаємо «вибуху» у кількості людей, які з  Білорусі намагаються в’їхати до України, різкого зростання немає». А зараз – наприкінці курортного сезону – білоруські туристи навпаки масово їдуть  з України .

Переговори ТКГ можуть перенести з Мінська до іншого міста, однак зараз потреби у цьому немає, оскільки засідання групи проходять віртуально.  «Ми тримаємо в голові цю потенційну проблему. Якщо ситуація в Білорусі погіршуватиметься, деградуватиме надалі, може настати момент, коли нам доведеться ухвалювати рішення». Щоб перенести ТКГ з Мінська потрібен дозвіл усіх учасників – України, РФ та ОБСЄ.

Теми для обговорення на зустрічі міністрів «нормандської четвірки» у вересні: безпека та режим припинення вогню, формула Штайнмайєра і вибори, а також доступ ОБСЄ на окуповані території, який зараз обмежує РФ,

Вимоги до проведення виборів на Донбасі: виведення з регіону російських військ та терористичних угруповань, контроль над кордоном з РФ та функціонування української інфраструктури для проведення виборів (правоохоронці, ЦВК, вільний доступ до ЗМІ).

Кулеба закликав припинити цькування Вітольда Фокіна, бо його заяви є особистою думкою  і не відповідають  офіційній позиції України. «Я не підтримую цькування і «розпинання» пана Фокіна, яке триває вже близько тижня».

Наступні переговори з Іраном щодо збитого літака МАУ відбудуться 18-21 жовтня. «Делегацію очолить мій заступник Євгеній Єнін. Вона буде складатись з усіх фахівців і представників суміжних з МЗС органів».  Мета другого раунду переговорів – не компенсації, а офіційне встановлення обставин трагедії, що у подальшому дозволить повернутись до розрахунку компенсацій.

Щоб визначити суму компенсацій від Ірану, потрібно «встановити міру провини, що саме сталось, чому це сталось. І потім, з урахуванням певного міжнародного досвіду, виходити на конкретні цифри». Оскільки літак збили збройні сили Ірану, «компенсації за цей злочин мають бути максимально високими». Однак зводити трагедію лише до грошей не варто, важливо і встановити справедливість, покарати винних.  А от визначатиме винних слідство, прослідковуючи увесь ланцюг залучених осіб, щоб «зрозуміти, до якої висоти командування дійшла ця ситуація».

Почався перший етап запуску платформи деокупації Криму – інформування міжнародних партнерів. « Другий етап —ми надамо їм  детальний опис, як ми бачимо цю платформу». І лише потім партнери окреслюють свою роль у процесі. Кулеба розраховує, що «кримський майданчик» запрацює ще за його каденції  на посту міністра, набагато швидше, ніж 5 років.

Україна погрожувала Нікарагуа санкціями, якшо вони не відкличуть почесного консула в окупованому Криму. До анексованого півострова їздить «весь європейський маргінес зі статусами євродепутатів та офіційних осіб». Росія організовує такі візити, щоб створити враження про легітимність і створити фейкову реальність. «Але ніякої легітимації немає, і жодна європейська країна, тим більше Європарламент, не підтримує незаконну окупацію Криму Росією». Деокупація Криму відбудеться без жодних референдумів. «Це ситуація, коли будуть такі обставини, за якими Росія повністю усунеться, вийде з території Криму, в усіх своїх проявах».

Україна планує подати позов до ЄСПЛ по справі  MH17 та відмовиться від російської вакцини від коронавірусу, оскільки співпрацює з ЄС та США. «У нас є дуже предметний діалог з ЄС і дуже тісний діалог з США,  напрацьовуються моделі, як ми можемо отримати доступ до вакцини, коли вона опиниться у їхньому розпорядженні».

 

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 762 | Додав: adminA | Теги: Білоруська опозиція, заява глави МЗС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]