Пт, 2024-03-29, 04:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:14
Здався бельгійській поліції екс-керівник Каталонії Пучдемон
Інші останні Новини Європейського Союзу

Відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон, європейський ордер на арешт якого видала Іспанія, прийшов до бельгійської поліції разом з чотирма соратниками.

Про це заявили у прес-службі прокуратури Бельгії. Політики прийшли у супроводі адвокатів.

Як вказують у прокуратурі, до ранку понеділка суд вирішить, чи виконувати європейський ордер на арешт політиків.

Раніше Пучдемон переїхав до Бельгії і заявляв, що не збирається просити про політичний притулок.

Верховний суд Іспанії 3 листопада видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і чотирьох екс-міністрів уряду регіону, які виїхали до Бельгії.

В Іспанії суд вже арештував низку колишніх членів регіонального уряду Каталонії за звинуваченням в організації бунту.

Пучдемон і четверо екс-міністрів у четвер не з'явилися на засідання Верховного суду в Мадриді, під час якого групу інших колишніх членів регіонального уряду взяли під варту.

Пан Пучдемон перебуває у Бельгії, але заявляє, що політичного притулку там не проситиме

Ще одного колишнього члена уряду Санті Вілу, відпустили під заставу в 50 тисяч євро. Пані Віла подала у відставку ще до проголошення Каталонією незалежності.

Заарештованих міністрів звинувачують у заколоті, підривній діяльності і розтраті державних коштів. У разі визнання їх винними в спробі заколоту їм загрожує до 30 років позбавлення волі.

Регіональний парламент проголосував за проголошення незалежності від Іспанії через тиждень після неконституційного референдуму про незалежність, який організував уряд Каталонії 1 жовтня.

Жодна з країн не визнала незалежність Каталонії, а центральна влада Іспанії застосувала 155-у статтю, яка вводить пряме правління у регіоні.

Європейський ордер на арешт: що далі?

Після того як суддя Верховного суду Іспанії видає європейський ордер на арешт (EAW), його направлять до бельгійської прокуратури, якій дається 24 години на те, щоб ухвалити рішення про обґрунтованість вимог. Якщо вони визнають цей ордер, їм надають 15 днів на арешт пана Пучдемона та інших чотирьох каталонських політиків. Якщо всі зазначені в ордері (або хоча б один з них) подадуть апеляцію, то процес може затягнутися ще 15 на днів.

Після арешту підозрюваних Бельгія має протягом 60 днів передати їх Іспанії. Але якщо заарештовані не висуватимуть юридично обґрунтовані заперечення, передати їх можуть за декілька днів.

Країна може відхилити європейський ордер на арешт, якщо є побоювання, що екстрадиція порушить права підозрюваного. Підставами для відхилення запиту на арешт і видачу підозрюваних може стати дискримінація за релігійними, расовими або політичними мотивами. Ще однією причиною невиконання ордера може бути побоювання, що підозрюваний не отримає справедливого судового розгляду в країні запиту.

У ЄС є список із 32 злочинів, тому будь-яке із них може стати підставою для видачі, якщо передбачене покарання становить не менше трьох років ув'язнення.

Однак ані "заколоту", ані "підбурювання до заколоту" в цьому списку немає.

У п'ятницю вранці в інтерв'ю бельгійському телебаченню Карлес Пучдемон заявив, що готовий взяти участь у позачергових регіональних виборах у Каталонії, які призначили на грудень.

Заарештованих міністрів помістили в ізолятор без права виходу під заставу

Раніше на прес-конференції у Брюсселі пан Пучдемон заявив, що не планує просити політичного притулку у бельгійської влади. Свій від'їзд із Іспанії він пояснив міркуваннями "безпеки і свободи" і сказав, що готовий повернутися, якщо Мадрид гарантує йому справедливий судовий розгляд.

Карлес Пучдемон займав пост президента Каталонії до проголошення незалежності регіону і продовжує вважати себе президентом новопроголошеної "Республіки Каталонія".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 849 | Додав: adminA | Теги: екс-керівник Каталонії Пучдемон, бельгійська поліція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]