Пт, 2024-04-19, 18:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:45
ЗМІ показали іспанську віллу Порошенка. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко має віллу на півдні Іспанії. Втім, українці про неї нічого не знають, бо він ніколи не вносив її до своєї декларації. Про це йдеться у програмі "Схеми".

Згідно з інформацією, вілла оформлена не особисто на українського президента, а на компанію з назвою Feruvita SL.

Місцева влада не поспішає видавати адресу, де саме розташований маєток, записаний на цю фірму. Інвестиції іноземців у місцеву нерухомість – запорука економічного розвитку регіону. Тож тут серйозно ставляться до умов приватності.

Однак журналісти з’ясували, що двоповерхова вілла українського президента розташована в маленькому містечку Аталая-Ісдабе.

Будинок має площу 1254 квадратних метри, оформлений у середземноморському архітектурному стилі, з басейном. Ділянка – 26 соток землі. Вілла зведена ще у 1993 році.

Фірма Порошенка придбала маєток влітку 2008 року. Він тоді очолював Раду Національного банку України. На той момент Порошенко вже входив до двадцятки найбагатших українців як співвласник корпорації Roshen та "Укрпромінвесту".

У фінансових звітах фірми президента вказано, що вілла оцінена у 4 мільйони євро. На сьогодні це близько 120 мільйонів гривень.

Сусід, який ділить з українським президентом садівника, каже, що візити Порошенка є нечастими й нетривалими.

Навесні цього року ЗМІ опублікували світлини, на яких Порошенко сам, без супроводу охорони, купує товари в іспанській аптеці, а згодом і сам сідає за кермо білого авто марки Porsche.

Тоді Адміністрація президента підтвердила, що на початку березня Порошенко відвідав Іспанію з приватним візитом.

Також на Банковій запевнили, що все майно, яке належить главі держави як фізичній особі, вказане в його декларації.

З одного боку, серед довгого переліку юридичних осіб, тобто фірм, кінцевим власником яких є Петро Порошенко, він зазначив фірму Feruvita SL, Іспанія.

З іншого - для того, аби встановити, що на цю фірму оформлена приватна резиденція, довелося провести журналістське розслідування.

В АП так прокоментували зібрану журналістами "Схем" інформацію: "У підприємствах, де Петро Порошенко є кінцевим бенефіціаром, є нерухомість за кордоном (фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки). Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до Закону "Про запобігання корупції".

Сусідами Порошенка в Іспанії є нардеп Кононенко та заступник секретаря РНБО Гладковський

Двоє близьких друзів президента Петра Порошенка нардеп Ігор Кононенко та заступник секретаря РНБО Олег Гладковський володіють віллами в Іспанії.

Зазначається, що вілли Кононенка зареєстровані на його фірми. Вони не відображені в декларації, однак самі фірми задекларовані.

"Кілька платних запитів у іспанські реєстри нерухомості допомогли встановити, що на фірму Lancashire Big SL заведена земельна ділянка. Як і у президента, на самому узбережжі, але вже біля Марбельї", - йдеться в розслідуванні.

Таким чином, іспанська фірма Lancashire Big SL Кононенка має у власності майже 26 соток землі прямо на узбережжі Середземного моря.

На другу декларовану іспанську фірму Кононенка Treck Holdings Coast оформлено маєток, який стоїть за два кілометри від земельної ділянки. Будинок площею 768 квадратних метрів розташований на другій лінії від моря.

Звідси до іспанської резиденції Порошенка - 25 хвилин на авто.

У коментарі програмі "Схеми" Кононенко повідомив, що відповідно до закону України "Про запобігання корупції" не зобов'язаний декларувати майно, що належить його компаніям.

Ще один друг Порошенка заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський також володіє фірмами, які мають елітну нерухомість на півдні Іспанії.

Журналісти з'ясували, що на фірму його дружини Toulousse Investments SL оформлена вілла на 1729 квадратних метрів, розташована в дуже престижному районі Ла Загалета.

Навколо триповерхової вілли майже гектар землі, яка також належить дружині Гладковського.

Олег Гладковський не відреагував на прохання "Схем" про коментарі.

Журналісти підкреслюють, у фірм Петра Порошенка, Ігоря Кононенка та Олега Гладковського, на які оформлені вілли, один і той самий адміністратор - Петрівська Ірина Вікторівна. Сама вона зареєстрована в селі Ходосівка під Києвом. Однак там кажуть, що вона давно виїхала до Іспанії.

Журналісти "Схем" ставлять питання, чи повинні чиновники декларувати таку нерухомість.

Виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дарина Каленюк заявила, що, відповідно до закону, якщо чиновник володіє фірмою, на яку оформлена нерухомість, то він не зобов'язаний цю нерухомість декларувати.

Однак співавтор закону про електронне декларування та головний антикорупційний експерт проекту "Реанімаційний проект реформ" Дмитро Котляр вважає інакше.

"Якщо юридична особа створена тільки для того, аби володіти цим майном і вона не веде господарської діяльності, або якщо її господарська діяльність не пов’язана з цим майном, то таке майно має бути зазначено в декларації як бенефіціарна власність цього суб’єкта декларування", - пояснює він.

Голова НАЗК Наталія Корчак прокоментувала це питання так: "Якщо ця вілла перебуває на балансі юридичної особи, значить, зазначається інформація про кінцевого бенефіціарного власника саме про юридичну особу. Тому що ідеї нерухомого майна стосуються саме тих випадків, коли в цьому нерухомому майні або проживає, або ним користується чи декларант, чи член сім’ї декларанта".

Заступник голови НАЗК Руслан Радецький, який, до того ж, очолює департамент контролю та перевірки декларацій, вважає, що таке майно має бути задекларовано.

"Він (декларант) зобов'язаний внести цю інформацію в електронну декларацію. Тобто, якщо в нього є бенефіціарна власність або він є кінцевим бенефіціарним власником, то він зобов’язаний її внести", - вважає він.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 827 | Додав: adminA | Теги: іспанська вілла Порошенка, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]