Пт, 2024-04-26, 03:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:26
Проект постанови про геноцид українців поляками до Ради подали. Спікер Сейму стурбований
Інші останні Політичні новини

Нардеп Олег Мусій (позафракційний) 3 серпня зареєстрував у Верховній Раді проект постанови №5012, яким пропонує зробити 24 березня Днем пам'яті про українців - жертв геноциду, влаштованого Польщею у 1919-1951 роках. Текст постанови наразі відсутній на сайті парламенту, проте Мусій виклав його у Facebook.

Тим часом спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський застеріг від ухвалення Верховною Радою України постанови про геноцид щодо українців, вчинений поляками, повідомляє Радіо Польща.

Карчевський сказав, що тільки розмови можуть дати надію на порозуміння з українцями на тему спільної історії. Спікер заявив, що Польща мусить говорити правду про Волинський злочин і прийняття постанови польським парламентом було свідченням цього.

"Треба йти до істини. Ми зробили сміливий та рішучий крок, бо те, що зробили українці, було геноцидом", - наполягає він.

Нагадаємо, польський Сейм (нижня палата парламенту) 22 липня ухвалила резолюцію, у якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Згідно з рішенням, 11 липня відзначатиметься в Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої.

Цього року виповнюється 73-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі), або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Достеменна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: рада, геноцид українців поляками, спікер Сейму, проект постанови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]