Чт, 2024-03-28, 15:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:05
160 років з дня народження Вінсента ван Гога виповнюється сьогодні
Інші останні Новини світу

160 років тому, 30 березня 1853 року, у голландській селі Грот Зюндерр в сім'ї священика з'явився на світ Вінсент Віллем Ван Гог, повідомляє zman.com.

Любов до живопису зародилася у Вінсента, коли він почав працювати дилером у художньо-торговельній фірмі дядька. Він був досить успішний на цій роботі і в 20 років став заробляти більше свого батька. Він починає розбиратися в живописі і цінувати його.

Незабаром його спіткала невдача у коханні. Розчарування позначилося на роботі - він втратив до неї інтерес і звернувся до Біблії. Життя круто змінилося. Ван Гог побував вчителем, продавцем книг. Перші роботи художника з'явилися у 27-річному віці і не відрізнялися особливою вишуканістю та красою. Але це були лише перші кроки на шляху до мистецтва. Героями його картин були прості люди.

У юності він був схильний до самотності, і в той же час постійно потребував любові і спілкування. Біограф Бюссе (Brusse M J) характеризує Ван Гога як дещо ексцентричну особистість.

"Вираз його обличчя завжди був трохи відсутнім, у ньому було щось задумливе, глибоко серйозне, меланхолійне. Але якщо він сміявся, то сміявся сердечно й весело, і все його обличчя тоді світлішало".

Адаптація відбувалася у нього утрудено - чи взагалі не відбувалася, і в нього, здається, не було жодної мети, і в той же час в душі він був глибоко поглинутий чимось таким, що має бути назване вірою.

Будучи суворо релігійний вже в юності, він так і буде до самого кінця керуватися у всіх своїх вчинках цією релігійною свідомістю - без церковності і догматики. З самого початку звернений помислами до світу ідей, він не зміг працювати продавцем у фірмі "Гупіль", яка торгувала предметами мистецтва, так як ставив цінності мистецтва, якість творів вище інтересів справи.

Не прижився Ван Гог і в якості вчителя в Англії, оскільки ремесло вчителя вимагало від нього того, що було чуже йому за природою. І теологом він пізніше теж не зміг стати, тому що вчені заняття занадто довго відокремлювали його від їхнього змісту, а саме - несення Євангелія людям, і тому що він бачив "у всьому цьому університеті, принаймні у тому, що стосується теології, неймовірну шулерську лавочку, виправну школу фарисейства", як пізніше художник сам напише у листі братові. Витоками його творчості цікавився німецький філософ і психолог Карл Ясперс (1883-1969).

Художник, який постійно зазнавав труднощів, намагаючись самотужки звести кінці з кінцями, у середині свого життєвого шляху був змушений звернутися до заступництва свого більш практичного брата Тео. Молодший брат Тео Ван Гог щомісяця висилав Вінсенту по 250 франків.

Художник залишив більше 850 полотен і близько 900 малюнків всього за 10 років своєї творчості. При житті Ван Гогу вдалося продати лише одну картину. Полотно "Червоні виноградники в Арлі" (1888) у нього купила колега по цеху, художниця Ганна Бош. Пізніше її перекупив російський колекціонер Сергій Щукін (1854-1936).

Сьогодні полотна великого голландця коштують десятки мільйонів доларів. Так, на минулому на початку березня 2008 року у Маастрихті міжнародному Ярмарку витончених мистецтв одна з останніх робіт Ван Гога - "Дитина з апельсином" (1890) була продана більш ніж за 30 мільйонів доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1093 | Додав: abel | Теги: вінсент ван гог, народження | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]