Вт, 2024-04-23, 12:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Баскетболісти у США “простукали” м’ячами українську колядку “Щедрик” . ВІДЕО
Інші останні Українці в світі
Американські баскетболісти НБА простукали м’ячами знамениту різдвяну мелодію "Щедрик” – українську народну пісню в обробці Миколи Леонтовича, що стала міжнародним хітом.

"Щедрик” – одна з найпопулярніших робіт Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «колядка дзвонів».

Англійською мовою відома під назвою "Carol of the Bells”.

Ви напевно хоч раз у житті чули український "Щедрик”, можливо, навіть в іншомовному виконанні – але це на 100% "найвідоміша у світі українська мелодія”.

На Заході український "Щедрик” вже давно став невід’ємною частиною різдвяної культури. Пісню, відому там як "Carols of the Bells”, можна почути і в кіно, і в магазинах, і на вулицях.

За океан українська мелодія потрапила в 20-х роках минулого сторіччя. А в 1921 році вона вперше прозвучала в Карнегі-холі в Нью-Йорку. У 1936 році Пітер Вільхоуський, який працював для радіо NBC, написав англійський текст до «Щедрика», і українська мелодія стала відомою в західному світі як Carols of the Bells. Донині американські хори – професійні та аматорські – співають цей музичний твір як колядку на Різдво.

Пісня звучить у фільмі "Беверлі Хілс”, "Один вдома”, "У дзеркала два обличчя”, "Контракт Санта-Клауса”, "Міцний горішок 2″, "Шепіт”, "Гаррі Поттер і в’язень Азкабану”, в телесеріалі "Сімпсони”.

В оригінальному «Щедрику» співається про ластівку, яка прилетіла в дім із звісткою про те, що в новому році сім´ю чекає достаток. Згідно з популярною, але не точною інтерпретацією, український оригінал опирається на стару слов´янську легенду про те , що кожен дзвін у світі прославляв Ісуса в ніч, коли він народився. Оригінальний текст пісні звучить так:

Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
«Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару, –
Там овечки покотились,
А ягнички народились.
В тебе товар весь хороший,
Будеш мати мірку грошей,
Хоч не гроші, то полова,
В тебе жінка чорноброва
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1290 | Додав: adminA | Теги: США, баскетболісти, українську колядку “Щедрик” . ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]