Пт, 2024-03-29, 07:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:11
Більшість українців не чуються європейцями, але прагнуть до ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
42% українців вважають, що вступ до Європейського Союзу має бути головним інтеграційним напрямом України. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" і соціологічною службою Центру Разумкова, оприлюднені під час круглого столу "Оцінки і прогнози трансформації ЄС: стратегічні пріоритети для Центрально-Східної Європи і України", передає УНІАН.

У той же час за вступ України до Митного союзу виступає 31% населення, 13,5% вважають, що Україні не варто приєднуватися ні до ЄС, ні до МС.

"Щодо інтеграційного напряму України простежуються значні вікові відмінності. Так, серед молоді (18-29 років) переважає орієнтація на вступ до ЄС – 54%, найменша кількість прихильників вступу до Митного союзу – 19%. У той же час серед громадян віком 60 років і більше переважає підтримка вступу до МС з Росією, Бэларуссю, Казахстаном – 45%, найменше тих, хто підтримує ЄС – 30%", - наголошується в дослідженні.

Крім того, експерти підкреслили істотні регіональні відмінності в питанні інтеграції. Так, вступ до ЄС найбільше підтримують на Заході – 72% і в Центрі – 49%. На Сході і Півдні країни традиційно більше прихильників вступу до Митного союзу – 50% і 39,5% відповідно. Найбільша кількість тих, хто не міг визначиться з відповіддю, на Сході – 15%.

Найбільше вступ до ЄС підтримують виборці ВО "Свобода" - 71%, партії "УДАР" - 69,5% і ВО "Батьківщина" - 64%. Вступ до Митного союзу як головний інтеграційний напрям підтримують виборці КПУ – 79,5% і Партії регіонів (ПР) – 57%.

Дослідження проведено з 17 по 20 травня 2013 року. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах країни. Теоретична похибка - 2,3%.

Раніше повідомлялось, що громадяни України віддають перевагу перспективі вступу до Європейського Союзу можливості приєднання до Митного союзу, про що свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці квітня.

У січні фонд "Демократичні ініціативи" також провів опитування, в результаті якого з'ясувалося, що 48,4% українців вважають, що Україні необхідно вступити до Європейського Союзу. Водночас 40,3% - за вступ до України до Митного союзу в рамках Єдиного економічного простору (Росія, Бєларусь і Казахстан).

Більшість українців не вважають себе європейцями

Більш ніж половина українців, а саме 55%, не вважають себе європейцями. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Фондом Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

За даними опитування, 34% громадян України вважають себе європейцями. Однак, якщо порівнювати з опитуванням 2008 року, є позитивна динаміка: кількість українців, які вважають себе європейцями, зросла на 9%, а тих, хто не вважає, навпаки, зменшилося, на 15% (з 70% до 55%).

Найбільша кількість тих, хто вважає себе європейцями, - серед молоді у віці від 18 до 29 років (43%), а тих, хто не вважає, - серед старшого покоління (62%).

У регіональному розрізі основна частина тих, хто вважає себе європейцями, - представники Західного регіону (50%), а тих, хто не вважає, найбільше на Сході (62%).

В електоральному розрізі більше тих, хто вважає себе європейцями, - серед виборців ВО "Свобода" - 51% і партії "УДАР" - 44,5%.

Крім того, згідно з даними опитування, щоб відчути себе європейцем, абсолютній більшості - 59% громадян - необхідний хороший рівень матеріального достатку. Інші фактори, пов'язані з дотриманням принципів демократії та свободи слова, - за це висловилися 40,5% респондентів. Для 24,5% українців, щоб відчути себе європейцями, необхідно мати можливість без віз їздити до країн ЄС.

Дослідження було проведено з 17 по 20 травня 2013 року. У результаті було опитано 2010 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах країни. Теоретична похибка - 2,3%.

Більшість українців звільнили б Тимошенко заради євроінтеграції

Відносна більшість (46%) українців вважають, що для підписання Києвом Угоди про асоціацію з Європейським Союзом необхідно звільнити колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко.

У той же час 32% опитаних вважають, що Тимошенко й далі повинна відбувати покарання, 22% не визначилися з відповіддю.

Проте в усіх вікових групах переважає думка, що Тимошенко необхідно звільнити. Навіть у найстаршій групі – 60 років і старші – 44% респондентів вважають, що колишнього прем'єра треба звільнити в тій чи іншій формі.

Дослідження проводилося з 17 по 20 травня 2013 року. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах країни. Теоретична похибка - 2,3%.

Більшість українців не вірять, що екс-прем'єр Юлія Тимошенко замовила вбивство депутата Євгена Щербаня. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 971 | Додав: adminA | Теги: прагнуть до ЄС, більшість українців, європейцями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]