Сб, 2024-04-20, 18:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:21
Через корупційний скандал прем'єр-міністр Чехії подав у відставку
Інші останні Новини Європейського Союзу
16 червня прем'єр-міністр Чехії Петро Нечас оголосив про свій намір піти у відставку. Заяву про це він зробив увечері в неділю, 16 червня, після засідання правління Громадянської демократичної партії (ГДП), лідером якої він є, передає ІТАР-ТАСС.

"Я дуже уважно спостерігав за розвитком всієї політичної ситуації із середи і добре усвідомлюю, які для мене це має наслідки. Тому сьогодні (в неділю) я повідомив членам правління ГДП, а пізніше і нашим партнерам по коаліції, що в понеділок подам у відставку з поста голови уряду", - сказав Петро Нечас.

Він додав, що "момент настав, і я беру на себе повну політичну відповідальність (за те, що сталося)".

Нагадаємо, відставка Нечаса пов'язана з корупційним скандалом, в якому виявилися замішані колишні депутати парламенту від провладної Громадянської демократичної партії. За звинуваченням у корупції також ув'язнено завідувачку канцелярії Нечаса, якій загрожує п'ятирічний термін ув'язнення.

Ще в п'ятницю, 14 червня, Петро Нечас відкидав свій відхід у відставку. Його недільне рішення залишити посаду глави уряду було викликане тиском з боку колег по керівництву ГДП, які розраховують, "здавши" Нечаса, зберегти нинішній кабінет міністрів до чергових парламентських виборів у 2014 році, вважають аналітики.

Однак відхід Петра Нечаса може стати першим кроком до відставки всього уряду і оголошення дострокових парламентських виборів, вважають тутешні спостерігачі.

Головну роль у виборі нового кандидата на пост прем'єр-міністра Чехії і в призначенні його на цю посаду відіграватиме президент Мілош Земан, продовжують висловлювати свою думку аналітики. При цьому вони посилаються на основний закон Чеської Республіки.

Довідка

Петро Нечас, фізик за освітою, очолив уряд 13 липня 2010 року, після того як його призначив на посаду прем'єра тодішній президент країни Вацлав Клаус. Доти Нечас обіймав пости першого заступника міністра оборони (1995-1996) та міністра праці (2006-2009).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: відставку, прем'єр-міністр Чехії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]