Сб, 2024-04-27, 04:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:38
Через проблемні округи опозиція може заблокувати Раду
Інші останні Політичні новини
Найкращий шлях для проведення чесних і прозорих виборів в Україні – це створення ТСК щодо виборчого законодавства та діяльності ЦВК. Про це заявив голова лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк у четвер, 20 червня, під час засідання круглого столу щодо виборчого законодавства України у Представництві ЄС у Києві, передає прес-служба "Батьківщини".

Яценюк зазначив, що основні проблеми на виборах в Україні – виборча корупція, зловживання владою під час виборів та дисбаланс у висвітленні діяльності політичних сил у ЗМІ, а також сильні зловживання владою з боку Центрвиборчкому.

"У людей, обраних народом України в п’яти одномандатних округах, було просто відібрано мандати. І це – відповідальність ЦВК", - сказав він.

Саме тому, на думку Яценюка, треба створити ТСК.

"Найкращий шлях вирішити це питання – створити Тимчасову слідчу комісію парламенту щодо виборчого законодавства та діяльності і формування ЦВК", - підкреслив він.

За словами Яценюка, переглянути законодавство щодо президентських, парламентських та місцевих виборів та діяльності ЦВК: "Найкращий шлях для цього – розробити Виборчий кодекс. Ми розробили проект цього кодексу, і можемо змінити певні суперечливі моменти - це має бути спільна робота".

Він зазначив, що опозиція розробила низку юридичних та технічних пропозицій щодо українського виборчого законодавства:

"Якщо ми зробимо це разом, ми зможемо досягти мети, щоб народ України реально мав право обирати владу та усувати владу демократичним шляхом і було гарантоване ключове конституційне право – обирати та бути обраним".

Арсеній Яценюк також наголосив, що опозиція вимагає перегляду закону про референдум, "який, порушуючи Конституцію, фактично вилучає з процесу парламент".

"У рамках роботи ТСК ми можемо зробити це спільно. Ми звернулися до влади з тим, щоб вона співпрацювала з опозицією, а не сліпо критикувала українську опозицію, яка бореться за демократію в Україні", - додав Арсеній Яценюк.

Опозиція може заблокувати Раду, щоб не призначили вибори у 5 округах на 25 серпня

Опозиція готова блокувати трибуну, щоб запобігти призначенню виборів на п'яти округах на 25 серпня. Про це сказав нардеп від "Батьківщини" Андрій Павловський, передає Gazeta.ua.

"Опозиція давно визначилася з тим, щоб провести вибори на п'яти округах і міського голови Києва та Київради 27 жовтня. Ця дата узгоджена між усіма опозиційними фракціями. Партія регіонів хоче проводити 25 серпня, у період відпусток, після Дня незалежності, коли люди повиїжджають на села, до моря. Ми хочемо, щоб це було, як зазвичай. У нас є традиція проводити вибори або навесні, або восени. В останню неділю жовтня", - сказав депутат.

Він наголосив, що сьогодні останній день, коли можна призначити вибори на 25 серпня.

"Опозиція зробить усе можливе, щоб цього не сталося. Ми будемо вдаватися до найрадикальніших засобів", - зазначив Павловський.

На запитання, чи будуть опозиціонери блокувати трибуну, відповів: "Можливо".

"Сьогодні немає лише 13 нардепів від Партії регіонів. Вони готуються до чогось. До чого - нам не кажуть. Може, вони під кінець дня робитимуть спробу протягнути у будь-який спосіб цю неприйнятну для опозиції дату", - наголосив політик.

Павловський висловив здогад, що 25 серпня Рада спробує провести вибори з фальшуваннями, як це було у Первомайську.

"Тоді вивозили бюлетені з "Беркутом". Координувала ці дії людина, в якій упізнали так званого журналіста з округу Пилипишина. Так само буде і 25 числа, а в жовтні ми зможемо мобілізувати людей, спостерігачів. Серпень - це місяць відпусток у всьому світі. Громадські та державні органи в європейських країнах не працюють. Європа не встигне прислати своїх спостерігачів", - додав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: Через проблемні округи опозиція мож | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]