Сб, 2024-04-27, 21:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Дав перші приємні для України обіцянки Туск як прем'єр Польщі
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Новий прем'єр Польщі Дональд Туск виступив у парламенті після вчорашнього призначення. Він наголосив на важливості подальшої допомоги Україні та закликав Захід до "повної мобілізації".

Він анонсував швидке розв'язання проблем, які накопичились щодо України.

"Ми бачимо, як президент Зеленський знову намагається переконати всіх, що напад на Україну – це напад на всіх нас", - сказав новий прем'єр під час промови.

"Я більше не можу слухати, як деякі політики говорять про те, що вони "втомилися" від України. Хочу сказати, що завдання польського уряду - твердо вимагати повної рішучості в допомозі Україні, і я буду це робити з першого дня".

Новообраний прем'єр нагадав, що невдовзі поїде в Брюссель, де 14-15 грудня триватимуть дебати про початок перемовин щодо вступу України в ЄС.

За словами Туска, в Брюсселі він переконуватиме союзників з ЄС захищати Україну. "Тільки об'єднаний Захід може допомогти Україні перемогти в боротьбі за демократичні цінності".

  Водночас Туск зазначив, що Польща і надалі так само наполегливо відстоюватиме інтереси польських фермерів, але також наголосив на тому, що необхідно розблокувати польсько-український кордон.

У понеділок 11 грудня польські перевізники вже розблокували перший з чотирьох пунктів пропуску на українському кордоні.

Туск звинуватив своїх попередників у недбалості в цьому питанні.

"Ви не дбали про інтереси польських підприємців. Я дивлюся на вас і не можу зрозуміти, не можу повірити, що ви могли повністю бездіяти під час протесту на українському кордоні. Ви залишили його. Це суть діяльності держави - контролювати кордон і дбати про інтереси підприємців", - сказав він.

Туск розповів, що майбутні міністри його уряду "сиділи годинами", щоб знайти розв'язання проблеми на кордоні так, "щоб від цього не програли ні польські підприємці, ні Україна, яка воює з росією".

За його словами, рішення для розблокування кордону вже є, але поки що він не став вдаватися у деталі.

Польські перевізники страйкують на кордоні вже більш ніж місяць. Тисячі фур, в тому числі з гуманітарною і військовою допомогою, застрягли в багатоденних чергах до митниці.

11 грудня лідер партії "Громадянська платформа" і кандидат від об'єднаної опозиції Дональд Туск став новим прем'єр-міністром Польщі, поклавши край восьмирічному ультраконсервативному курсу керівної партії Право і справедливість.

Його попередник Матеуш Моравецький, якому президент Анджей Дуда дав шанс сформувати уряд, не отримав вотум довіри.

Дональда Туска уже обирали прем'єр Польщі в 2007 році, він також протягом п'яти років очолював Європейську раду, будучи своєрідним "президентом Європи".

Новий прем'єр має довготривалу історію хороших відносин із Україною.

Вже після повномасштабного вторгнення росії в Україну Туск використовував старі контакти для того, щоб активізувати допомогу Києву з боку європейських країн та критикував Захід за надто пасивну позицію щодо конфлікту.

Останнім часом відносини між Польщею та Україною переживають охолодження, немалою мірою спричинене діями польської влади.

Символ українсько-польських відносин зараз – заблокований польськими перевізниками кордон між двома державами. Туск оголосив, що вважає розв'язання цієї проблеми одним з пріоритетних завдань і ще до затвердження свого уряду створив міжвідомчу групу з цього питання.

Ще одна хороша новина для України – посаду міністра закордонних справ у новому уряді Туска обійме Радослав Сікорський, який має у Києві репутацію одного з переконаних прихильників України, а у москві – закоренілого русофоба.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 313 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]