Пт, 2024-04-26, 01:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:16
День заснування Української повстанської армії — 14 жовтня
Інші останні Релігійні новини

14 жовтня Покрова З часів козацтва свято Покрови заново увійшло до історично-культурної спадщини України у 1942 році. Українська повстанська армія, яка боролась за збереження самостійної та цілісної України, вважала Покрову опікункою українського війська, тому символічним днем створення УПА також вважається 14 жовтня.

У постанові Української Головної Визвольної Ради йдеться: У жовтні 1942 року на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Української Повстанської Армії.

1) Для зафіксування цього історичного моменту визначається день 14 жовтня 1942 року днем постання УПА.

2) Для вшанування цього моменту день 14 жовтня, що збігається з історичним козацьким святом Покрови, вводиться як святковий день УПА. Так УПА наслідувала козацькі військові традиції.

Повстанці, як і наші предки-козаки, вважали своїм обов'язком сходити в цей день до церкви та посвятити зброю — для військових перемог під опікою Богородиці-Покрови.

Боротьба Української повстанської армії була продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917-1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів 1920-1930-х років. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона осіб.

Християнська віра, шанування традицій та прагнення понад усе захистити рідну землю 14 жовтня — символічний день заснування Української повстанської армії саме ці якості були властиві українським повстанцям. За всі роки свого існування воїни Української повстанської армії брали до рук зброю, аби захистити українців від тоталітарних режимів — нацистського та комуністичного. Їхньою стратегічною метою було — відновлення української державності. Мужність та воля воїнів Української повстанської армії сьогодні є прикладом для сучасних захисників України, які знищують ворога на війні та відстоюють незалежність, свободу і щасливе майбутнє України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 503 | Додав: admin | Теги: день заснування, Покрова, 14 жовтня, УПА | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]