Нд, 2024-09-08, 03:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:18
Депортацію кримськотатарського народу 1944 року Польща визнала геноцидом
Інші останні Політичні новини

Сейм Республіки Польща визнав депортацію кримських татар із Криму в 1944 році та її наслідки актом геноциду кримськотатарського народу, повідомило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим (АРК).

"Сьогодні Сейм Республіки Польща 414 голосами "за" ("проти" - 16, утрималися - 2) схвалив Постанову "Про вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу", - повідомляється в телеграм-каналі в п'ятницю.

Окрім згадки про події 1944 року, у постанові також ідеться про злочини рф, вчинені під час військової агресії проти України.

Представництво президента України в АРК нагадує, що в травні 1944 року за злочинним наказом сталіна за два дні понад 200 тисяч кримських татар депортували до Центральної Азії та на Урал. Щонайменше 46% кримськотатарських депортованих загинули на шляху до місць заслання і в перші роки депортації. На півострові тоді практично не залишилося корінного населення, влада тотально русифікувала його, знищуючи навіть найменші згадки про кримських татар.

Зазначено, що цього року виповнилося 80 років з моменту депортації. Актом геноциду кримськотатарського народу її визнала Україна 2015 року, Латвія і Литва 2019 року і Канада 2022 року.

У травні Верховна Рада України звернулася до урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій і парламентських асамблей щодо визнання ними депортації 1944 року актом геноцидом кримськотатарського народу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 265 | Додав: admin | Теги: депортація, Польща, кримськотатарський, геноцид, народ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]