Сб, 2024-04-20, 13:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:50
Держдеп США і міжнародні організації: влада розхитує демократію
Інші останні Новини України
США висловлюють глибоку стурбованість у зв'язку з тим, що Верховна Рада ухвалила низку законів "із суперечливими нормами без дотримання належних процедур". Про це йдеться у повідомленні прес-секретаря Державного департаменту Джен Псакі.

На думку Держдепу, деякі з норм будуть обмежувати права мирних протестувальників і свободу слова, незалежні ЗМІ та функціонування неурядових організацій.

"Якщо Україна справді прагне до європейського майбутнього, вона повинна захищати і просувати загальнолюдські демократичні принципи і цінності, які лежать в основі всієї Європи, а не систематично їх розхитувати", - наголошується у повідомленні.

США закликають владу України забезпечити в своєму законодавстві відображення демократичних зобов'язань перед Організацією з безпеки і співробітництва в Європі і сподівання свого народу на здійснення засадничих свобод слова і зібрань.

"Дії Ради породжують серйозні сумніви щодо відданості України демократичним нормам. Справжня демократія не може функціонувати без діалогу, компромісу, права на мирний прояв інакомислення, і законодавчої влади, яка має довіру народу", - резюмує Псакі.

Нагадаємо, більшість у Верховній Раді України у складі ПР, КПУ і частини позафракційних депутатів 16 січня ухвалила низку законів, якими:

запровадила відповідальність за збір конфіденційної інформації про правоохоронців і суддів;

посилила відповідальність за порушення під час проведення мітингів і встановила можливість позбавлення волі до 10 років за організацію масових безладів;

доповнила Кримінальний кодекс України статтею про відповідальність за блокування будівель чи споруд, які забезпечують діяльність органів державної влади, з можливістю позбавлення волі до 5 років;

доповнила Кримінальний кодекс України відповідальністю за екстремізм з можливістю позбавлення волі на термін до трьох років;

ввела покарання у вигляді штрафів і виправних робіт за наклеп у засобах масової інформації та в Інтернеті;

встановила штраф за здійснення особою, яка керує транспортним засобом, руху в колонах у складі більш як 5 транспортних засобів без узгодження умов і порядку руху з відповідним підрозділом Міністерства внутрішніх справ України, який забезпечує безпеку дорожнього руху, що спричинило створення перешкод для дорожнього руху тощо.

Зазначимо, опозиційні депутати з 14 січня блокують роботу ВР. Проте вчора, незважаючи на блокування, народні депутати з провладних фракцій підняттям рук без обговорення ухвалили низку законів.

Раніше повідомлялося, що лідери парламентської опозиції вважають голосування у Верховній Раді в четвер, 16 січня, нелегітимним і розцінюють це як повалення конституційного ладу України та захоплення влади в країні.

Також опозиція внесла до Верховної Ради проекти постанов про скасування ухвалених сьогодні, 16 січня, законопроектів як таких, що порушують Конституцію та Регламент парламенту.

Організація Transparency International Україна розкритикувала внесені Верховною Радою 16 січня зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" та до процесуальних законів щодо додаткових заходів із захисту безпеки громадян.

"Даний закон у разі підписання його президентом України Віктором Януковичем знищить будь-які прояви громадської непокори в Україні, покладе початок репресіям і перетворить Україну на диктатуру", - йдеться в прес-релізі організації.

Крім того, організація стурбована змінами до закону "Про громадські об'єднання" і до Податкового кодексу України, якими парламент офіційно запровадив поняття "іноземний агент".

Організація переконана, що під визначення "іноземний агент" автоматично потрапляють всі організації, які захищають в Україні будь-які реформи - від антикорупційної або податкової до освітньої чи аграрної.

"Transparency International - міжнародна антикорупційна організація, яка отримує фінансування з-за кордону. Значить, ми - іноземні агенти. Ми збираємо декларації міністрів, губернаторів і мерів, моніторимо їхній спосіб життя. Значить - займаємося наклепом. Ми впливаємо на антикорупційні реформи в Україні. Значить - займаємося політикою і є небезпечними екстремістами", - прокоментував виконавчий директор компанії Олексій Хмара прийняті Верховною Радою зміни до законодавства.

Transparency International Україна закликає міжнародне співтовариство вимагати від Януковича ветувати проголосований законопроект і гарантувати українцям неухильне дотримання громадянських прав і свобод.

"У разі відмови це зробити чи підписанні ним закону, вимагаємо від Європейського Союзу, США та міжнародних організацій запровадити найжорсткіші санкції проти всіх чиновників, причетних до появи і вступу в дію законопроекту №3879", - зазначено в заяві прес-служби.

Freedom House закликає Януковича відхилити "ручні" закони

Міжнародна організація Freedom House закликає Януковича відхилити прийняті Верховною Радою закони, які порушать зобов'язання країни з дотримання прав людини.

"Freedom House рішуче засуджує ухвалення Верховною Радою України законодавства, яке передбачає кримінальну відповідальність за наклеп, за російським прикладом "іноземного агента" вводить обмеження для громадських об'єднань, які отримують фінансування з-за кордону, і передбачає покарання за участь в акціях протесту", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті організації.

Голова організації Девід Кремер зазначив, що йому сумно спостерігати, як "демократично обраний уряд України все більше віддаляється від демократичних устремлінь народу України".



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: Держдеп США і міжнародні організаці, влада розхитує демократію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]