Чт, 2024-03-28, 20:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Дилема опозиції: Юлі - волю або Україні - асоціацію
Інші останні Політичні новини
4 червня народний депутат Анатолій Гриценко ("Батьківщина") звинуватив колег по фракції в тому, що вони виступають проти підписання Угоди про асоціацію (УА) з Євросоюзом, якщо не буде звільнено екс-прем'єра Юлії Тимошенко. У "Батьківщині" визнають обговорення цього питання, але стверджують, що тільки підтримали позицію Брюсселя. Втім, останнім часом навіть ті політики, хто раніше вимагав безумовного підписання УА, відкоригували свою позицію, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про рішення Гриценко повідомив у своєму блозі: "Суть рішення зводиться до ключової вимоги: підписання Угоди про асоціацію буде можливо тільки після звільнення Юлії Тимошенко". За його словами, фракція вирішила, що всі депутати повинні дотримуватися цієї позиції в бесідах з європейськими колегами, дипломатами і в спілкуванні з журналістами.

У "Батьківщині" негативно відреагували на публікацію пана Гриценка, а оскільки це відбувалося під час пленарного засідання парламенту, журналісти стали свідками розмов на підвищених тонах між депутатом і його колегами, які курирують у фракції піар-напрям. Втім, спростування слів Анатолія Гриценка на сайті "Батьківщини" так і не з'явилося.

Як відомо, в опозиції немає консенсусу щодо того, чи припустимо підписання УА до вирішення проблеми політично вмотивованого правосуддя. Юлія Тимошенко неодноразово змінювала свою позицію - то закликала ЄС "не грати на руку банді Януковича" і не підписувати УА, то просила укласти угоду, не звертаючи уваги на її тюремне ув'язнення.

У фракції підтверджують, що питання підписання УА обговорювалося в понеділок, і рішення підтримали всі члени фракції, окрім Анатолія Гриценка, який утримався. "Ми виступаємо за асоціацію, але при виконанні трьох умов - звільнення Юлії Тимошенко, зміни законодавства про вибори, а також реформування судової системи та прокуратури", - переказала суть рішення народний депутат Ірина Луценко ("Батьківщина"). Її колега по фракції, голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря додав, що "Батьківщина" також "зобов'язалася докласти всіх зусиль, щоб ці умови були виконані".

Анатолій Гриценко заявив, що вважає рішення колег "помилковим і шкідливим як для України, так і для ув'язненої Тимошенко". Він зазначив, що "після підписання УА зростають шанси на звільнення Юлії Тимошенко, а також на зміну нинішньої влади мирним шляхом".

Немиря підкреслив, що в рішенні фракції відтворюється позиція ЄС, який висуває на адресу України ідентичні вимоги. "Ідея про те, щоб ЄС закрив очі і підписав УА при збереженні статус-кво, не допомагає вирішити проблему, а тільки демобілізуватиме і владу, й опозицію, - упевнений Григорій Немиря. - Навіть якщо ми всі вийдемо і скажемо Європі: мовляв, заради майбутніх поколінь підпишіть, будь ласка, цю угоду - що це змінить? ЄС так не розмовляє, там інші принципи прийняття рішень".

У дискусію з даного питання втрутилися експерти та громадські організації, що спеціалізуються на європейських питаннях. "Я вважаю позицію "Батьківщини" короткозорою і безпринципною", - сказав науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. "Ніякі короткострокові завдання не повинні перешкоджати стратегічному напряму розвитку країни", - заявили активісти руху "Ми - європейці!", зажадавши від "Батьківщини" підтримати підписання УА без будь-яких умов.

Тим часом серед політиків залишається все менше тих, хто готовий відкрито говорити про можливість підписання УА без розв'язання "проблеми Тимошенко". Екс-глава МВС Юрій Луценко, перебуваючи у в'язниці, неодноразово заявляв, що угода має бути підписана навіть без звільнення лідерів опозиції. Але вчора він сказав, що на нинішньому етапі влади слід нагадувати про умови підписання УА: "Питання звільнення Юлії Тимошенко тісно пов'язане зі звільненням України".

Представники УДАРу, які раніше були солідарні з паном Луценком, зараз стали обережні в коментарях. "До саміту (Східного партнерства) залишається півроку. Ми будемо говорити європейцям, що в цей період вони повинні задіяти всі важелі, щоб і Юлія Тимошенко вийшла на свободу, і угода була підписана", - заявила народний депутат Ірина Геращенко (УДАР).

"Регіонал" Бережна: Україна як ніколи близька до підписання Асоціації, і це не дає спокою опозиції

Україна як ніколи раніше близька до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, що, мабуть, не дає спокою парламентській опозиції, вважає народний депутат (фракція Партії регіонів) Ірина Бережна.

"У понеділок, 3 червня, фракція "Батьківщина" у Верховній Раді прийняла ультимативне рішення, суть якого зводиться до наступного: будь-якими засобами загальмувати підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, доки Юлію Тимошенко не буде звільнено з ув’язнення. Такої позиції відтепер мають дотримуватися всі члени опозиційної фракції під час спілкування з іноземними послами, представниками ЄС, журналістами, під час міжнародних зустрічей, семінарів і круглих столів", - наводить слова Бережної прес-служба політика.

Проте, за словами депутата, ця позиція керівництва "Батьківщини" суперечить заявам екс-прем'єра Тимошенко, які вона зробила у своїй публікації "День Європи".

"У своєму зверненні Тимошенко визначила головним пріоритетом просування в Європу, до загальноєвропейських цінностей, а не вузькополітичну боротьбу. Однак, як бачимо, керівництво "Батьківщини" не сильно прислухається до думки свого лідера", - наголосила Бережна.

Політик висловила думку, що ця ситуація ще раз підтверджує, що Україна як ніколи раніше близька до підписання Угоди про асоціацію, і євроінтеграційні прагнення отримали реальну перспективу, "що, мабуть, не дає спокою опозиційним "євроінтеграторам", які готові на все".

Зазначимо, президент Європейської народної партії Вільфрід Мартенс відкидає підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом у листопаді 2013-го у Вільнюсі, якщо країна не виконає взяті на себе зобов'язання, зокрема щодо звільнення Тимошенко.

Рада ЄС 10 грудня 2012 року визначила умови для продовження переговорів з владою України щодо перспективи підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. "Рада ЄС очікує, що органи влади України усунуть випадки політично вмотивованого переслідування без затримок, а також здійснять наступні кроки з реформування судової системи для запобігання таких випадків у майбутньому", - наголошувалося в документі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: україна, асоціація, Юлі, воля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]