Пт, 2024-03-29, 02:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:35
Для Януковича створять фінансове "гестапо", яке вибиватиме борги
Інші останні Економічні новини
На узгодження до Міндоходів і МВС потрапив проект закону "Про Службу фінансових розслідувань України (фінансову поліцію)". Про це пише Forbes.ua.

Як повідомляється, документ обіцяє зробити це відомство окремим силовим органом зі спецстатусом і мегаповноваженнями, і підпорядкувати його безпосередньо Віктору Януковичу.

"Відповідно до законопроекту, автор якого не вказується, новий правоохоронний орган буде займатися всіма правопорушеннями проти економічних інтересів країни, які зараз розділені між шістьма різними структурами: податковою міліцією у складі Міндоходів, управліннями по боротьбі з економічною та організованою злочинністю МВС, відділом контррозвідувального захисту економіки СБУ, боротьби з контрабандою митниці та Держфінінспекцією. Ці структури пропонується ліквідувати", - зазначає видання.

Серед повноважень Служби фінансових розслідувань виявиться контроль за дотриманням законодавства у сфері держзакупівель і припинення розтрати бюджетних коштів на всіх рівнях, включаючи підприємства, які отримують підтримку з державних або місцевих бюджетів, та проведення внутрішнього аудиту розпорядників бюджетних коштів. Ба більше, у функції фінполіції увійде боротьба з відмиванням доходів та корупцією, пише видання.

Крім того, як зазначає видання, набір повноважень для таких завдань у фінполіцейських виявиться достатнім. Так, як і нинішні податківці, вони зможуть проводити перевірки та оперативно-розшукову діяльність. Але до цього додасться повний перелік повноважень, які зараз доступні співробітникам СБУ і МВС.

Фінансові поліцейські, приміром, зможуть використовувати фізичну силу, носити і застосовувати кийки, сльозогінний газ, а також вогнепальну зброю. Проте використання останньої буде строго лімітовано - в документі цьому окремо присвячено два розділи.

Нагадаємо, торік у травні повідомлялося, що в Україні вже в 2013 році може бути створена фінансова поліція за прикладом низки європейських країн, де ця структура підпорядкована міністерству фінансів.

Тоді уряд розробив законопроект, яким передбачається скорочення повноважень СБУ, МВС і Генпрокуратури з розслідування злочинів в економічній сфері. Законопроект був розроблений колишнім віце-прем'єр-міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком спільно з громадською організацією "Реформаторський клуб".

Функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності планується об'єднати в новому відомстві, компетенцією якого і стане виявлення і розслідування податково-митних порушень, фактів відмивання грошей, злочинів у банківській і бюджетній сферах.

Це не перше серйозне нововведення влади. 17 травня 2012 року повідомлялось, що Верховна Рада затвердила закон про державну фінансову підтримку експортної діяльності (законопроект №9373), який передбачає створення Державної фінансової установи (ДФУ) для підтримання національного експорту.

Закон визначає принципи державної фінансової підтримки експортної діяльності і спрямований на розширення експортного потенціалу вітчизняних суб'єктів господарювання, забезпечення захисту українських експортерів від ризику неплатежів, підвищення конкурентоспроможності українських товарів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: янукович, фінансове гестапо, борги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]