Пт, 2024-03-29, 01:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:58
"Друзі Сирії" знають, що потрібно сирійцям. Ще б Росія не заважала...- InoPressa.
Інші останні Новини світу
Сьогодні в Римі радиться група "Друзі Сирії". За словами росіян, що не беруть участі в цій зустрічі, залишається можливість змусити режим Асада і сирійських повстанців сісти за стіл переговорів, пишуть ЗМІ, але держсекретар США Керрі заявив, що союзники сконцентровані на нових способах скинути Асада. Розглядається ідея прямої допомоги повстанцям, незважаючи на те, що опозиційний рух розрізнений, а вплив радикальних і ісламістських угруповань зростає.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що адміністрація Обами і її союзники винаходять нові способи прискорити скинення Башара Асада, повідомляють журналісти The Wall Street Journal

Офіційні особи підкреслили, що нова допомога не передбачатиме ні постачань зброї сирійським опозиціонерам, ні прямої участі американських військових, зокрема в можливому встановленні безпольотної зони.

На даний момент США надають допомогу опосередковано - через "сирійську політичну опозицію: народні поради активістів, інші сирійські та міжнародні благодійні організації", пишуть автори статті. Надаються гуманітарна допомога, засоби зв'язку, інші ресурси. У статті згадуються прилади нічного бачення і бронежилети.

Але Вашингтон стурбований тим, що поміркована опозиція втрачає позиції, натомість вплив радикальних і ісламістських угруповань зростає. "Ми хочемо допомогти сирійській опозиції, щоб вона краще могла задовольняти потреби сирійського народу", - заявив Керрі.

"Деякі лідери сирійської опозиції закликали бойкотувати сьогоднішню зустріч у Римі, посилаючись на небажання Заходу постачати зброю", - нагадує газета.

Тим часом неназваний американський чиновник сказав, що рішення США працювати з озброєною опозиції безпосередньо - не таке вже й велике зрушення. За його словами, США стали набагато тісніше координувати зусилля з арабськими країнами, які "озброюють" бойовиків. Глава Верховної військової ради сирійської опозиції генерал Салім Ідріс в останні місяці консультується з офіційними особами Йорданії, ОАЕ, Катару і Туреччини, зауважує видання.

"Прийшов час, коли США повинні зробити все необхідне для повалення режиму Асада", - пише в Foreign Policy американський сенатор Роберт П.Кейсі-молодший. "Цей конфлікт може спричинити великі стратегічні втрати для США в регіоні", - вважає Кейсі, радячи адміністрації "забезпечити навчання і постачання ретельно дібраних бійців опозиції, які протистоять танкам, літакам і ракетам Асада". Бездіяльність може "зміцнити Іран у період ядерної невизначеності і дозволить "Хезболлі" осміліти", - йдеться в статті.

Демократичні зміни в Сирії цілком відповідали б інтересам США, продовжує сенатор. З поваленням Асада зникне "міст" між Іраном і "Хезболлою" - "двома покровителями терору". Ослаблення Ірану і "Хезболли" - довгострокова мета політики США. Сьогодні ще можна досягти цієї мети, запевняє автор, але зволікати не можна: "Якщо поточні тенденції збережуться, у США знайдеться мало друзів в сирійському уряді або серед простих сирійців".

Сьогоднішня конференція "Друзів Сирії" в Римі - шанс знову здобути довіру опозиції, вважає автор: "Як мінімум, США мають бути готові постачати ретельно дібрані елементи Вільної сирійської армії несмертоносними засобами". Сенатор також рекомендує Заходові передислокувати комплекси Patriot, щоб "перехоплювати "Скади", які вбивають мирних громадян на півночі Сирії". Тоді Заходу буде простіше доставляти гуманітарну допомогу, а Вільна сирійська армія отримає простір для стратегічних завоювань.

"За словами росіян, після візиту сирійського міністра закордонних справ Валіда Муаллема до Москви в понеділок у них є ґрунтовні підтвердження того, що сирійський уряд створив переговорну групу і готовий обговорювати перехідний уряд із супротивником", - пише московський кореспондент The Christian Science Monitor Фред Вейр. Росія вважає, що тепер США повинні чинити тиск на основні сирійські повстанські угруповання, з тим щоб вони визнали початок переговорів, принаймні з окремими членами уряду Асада, єдиним способом зупинити кровопролиття.

"Якщо Вашингтон вирішить висловитися на користь переговорів, він може виявитися не в силах посадити повстанців за стіл переговорів, - пояснює експерт московського "ПИР-Центру" Андрій Баклицький. - Сирійський повстанський рух дуже розрізнений, його учасники мають мало спільного, і деякі з них абсолютно безкомпромісні".

"Можливо, що Росія зможе погодитися на якусь формулу, за якою Асад піде у відставку, а члени його уряду - ймовірно, які найменш заплямували себе насильством - і помірковані учасники опозиції увійдуть в уряд", - припускає Баклицький.

"Але більшість експертів вважають: навіть якщо Лавров і Керрі нарешті знайшли спільну мову щодо Сирії, це лише одномоментна обнадійлива нота в довгій низці невдалих спроб США і Росії щось змінити в ситуації, яку вже неможливо виправити", - йдеться в статті.

"Давайте порахуємо дива, які мають статися. По-перше, нам потрібно змусити опозицію залишити надію на остаточну перемогу у війні. По-друге, Асад повинен піти зі своєї посади і передати владу заступнику, з яким захочуть мати справу повстанці, - цитує головного наукового співробітника Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Георгія Мирського автор статті. - Які шанси, що всі ці чудеса стануться? Насправді шанси мізерні".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: Росія, Друзі Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]