Сб, 2024-04-20, 00:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:44
Експерти: влада - на волосині, неділя - переломний момент
Інші останні Надзвичайні новини
 Політолог Володимир Фесенко вважає, що владі та опозиції не варто чекати вівторка для позачергової сесії парламенту. Її треба провести терміново, оскільки у неділю може розпочатися силове протистояння. Про це він розповів учора в коментарі Gazeta.ua.

Влада в Україні – бої без правил, і опозиції потрібна перекваліфікація - політолог
Опозиція у переговорах має бути і твердою, і гнучкою, бо влада висить на волосині - політолог

"Може так статися, що у цій сесії ніякої потреби не буде. Ризикну припустити, що неділя може стати переломним моментом. Зважаючи на нинішню ситуацію і настрої. Тому чекати вівторка може бути запізно або для влади, або для опозиції. За будь-якої перемоги ця сесія втрачає сенс. Треба вимагати, щоб сесія відбулась вже завтра, в суботу. І то тільки для одного питання - скасування законів, які були ухвалені минулого тижня. Щодо відставки уряду Азарова чекати сесії для опозиції немає сенсу. Опозиція має вимагати відставки Азарова від Януковича", - розповів політолог.

Фесенко переконаний, що скасування скандальних законів частково зніме суспільне напруження.

"Ще трохи і опозиція не втримає цей Майдан. Вони втратять контроль над ситуацією без вагомих і конкретних результатів на переговорах. Боюсь, ситуація зірветься, якщо не буде серйозних поступок з боку влади. Але зірветься тоді, коли буде багато людей. Або люди підуть на штурм, або завершиться розгоном Майдану і великою кров'ю. Обидва варіанти небезпечні для Януковича. Думаю, краще пожертвувати Азаровим і хоча б на певний час зберегти свої інтереси", - розповів він.

Політолог зауважив, що функцією "драконівських законів" було налякати опозицію та Майдан. Проте ефект виявився протилежним.

"Проголосувати за запровадження надзвичайного стану, якщо буде указ президента, не проблема. Реалізувати цей указ можна у випадку десятків, якщо не сотень жертв. Це нормальна ціна за наведення порядку? Якщо така кількість жертв буде, то люди, які віддавали відповідні накази, сядуть на лаву підсудних до Гаазького трибуналу", - додав він.

Нагадаємо, позачергову сесію Верховної Ради призначили на вівторок, 28 січня. Зазначимо, що президент Віктор Янукович сьогодні пообіцяв у парламенті спільно з опозицією проголосувати за зміни до законів, ухвалених 16 січня.

Влада в Україні – бої без правил, і опозиції потрібна перекваліфікація - політолог

Лідери опозиції - політики не того рівня, щоб кидати виклик президенту Віктору Януковичу, який вміє брати, тримати і до кінця захищати владу. Біда опозиційної трійці в тому, що вона досі слабо розуміє, що політика в Україні стала боєм без правил.

Про це заявив політолог Вадим Карасьов.

"Сьогодні, очевидно, опозиція перебуває у відчаї, тому що дуже потрібно, щоб був політичний лідер Майдану, а його ще немає, і, можливо, не буде", - зазначив експерт.

"Тягнибока по правому флангу обходять екстремістські організації, тому він змушений тепер, заднім числом, оголошувати якусь загальну мобілізацію - прокинувся! Також, мабуть, сподівався потрапити в другий тур президентських виборів й отримати з того дивіденди. У Яценюка - взагалі проблема: він і так ніколи не був революціонером, але через обставини змушений діяти на вулиці, іноді це виглядало комічно", - констатував Карасьов.

"Ненька-Україна вже ніколи не буде тихою, хай хто би виграв. Дай Бог, щоб вона хоча б збереглася у своїх кордонах. Тому що якщо влада і переможе, зачистивши Майдан, вона не зачистить протесту, який в умах і в душах багатьох. Опір нікуди не дінеться - він може піти в підпілля, але звідти постійно прориватися наверх.

Ось у таких умовах і вмирає нині стара пострадянська Україна, "житниця-кузня", і народжується нова держава. А ось якою вона буде?.. Ми всі чекали, що це буде квітуча європейська держава, а натомість можемо отримати вкрай знервовану країну, яку не втихомирити жодним поліцейським режимом", - додав київський політолог.

Поки ж опозиція в її нинішньому вигляді закономірно зазнає однієї принизливої поразки за одною.

"Янукович - це людина, яка вміє брати владу, тримати її, не віддавати і боротися до кінця. Він, як і Тимошенко, є політиком в хижацькому, пострадянському розумінні... У тому-то й проблема нинішніх опозиціонерів, що вони - люди не того рівня, щоб кидати виклик Януковичу. І навіть ті, хто незадоволений ним у Партії регіонів, розуміють, що у них немає ні альтернативи, ні стимулів трансформувати своє невдоволення на переговори з Кличком і так далі. Хоча в останнього якраз найбільше таких рис, які здатні зробити з нього серйозного політика. Але Віталію потрібна перекваліфікація. Як і всім опозиціонерам, які досі не зрозуміли, що у нас тепер піде зовсім інша гра, - не футбол, наприклад, а регбі. Або, точніше, бої без правил. І на кону в них - життя людей", - підкреслив Віталій Карасьов.

Опозиція у переговорах має бути і твердою, і гнучкою, бо влада висить на волосині - політолог

Опозиція в переговорах з президентом України Віктором Януковичем повинна демонструвати одночасно як і твердість, так і гнучкість.

Про це сказав політолог Олександр Палій.

Експерт вказав на те, що в розмові з опозицією для президента навіть можуть пропонуватися гарантії, наприклад - міжнародні.

"Потрібно розуміти, що зараз влада реально висить на волосині. Вона сама себе повісила на цю волосину. Бо союз з криміналом делігітімізував владу. Всі розуміють, що права на існування така влада не має", - зазначив політолог.

За словами Палія, люди зараз досить рішучі.

"Тому опозиції треба якось мудро цим всім скористатися", - заявив Палій.

Крім того, експерт додав, що було б добре, якби до участі в переговорах були залучені міжнародні посередники з боку ЄС.

Силове протистояння активістів Євромайдану та міліції на Грушевського у Києві триває. З вечора 24 січня "Беркут" знову відкрив вогонь гумовими кулями по протестувальниках - поранило одного активіста. У відповідь активісти закидають силовиків петардами. Люди, які перебувають на барикадах, кажуть, що бійці спецназу відкрили вогонь першими, а це означає, що тимчасове перемир'я закінчено.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 968 | Додав: adminA | Теги: влада, експерти, НеДіля, переломний момент, волосині | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]